hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nem lesz több orvosi igazolás az iskolából hiányzóknak?

„Minden intézménynek jogszerű lehetősége van arra, hogy orvosi igazolás helyett szülői nyilatkozatot/igazolást kérjen a hiányzás időtartamáról” – olvasható a Bizalmat a szülőnek, pedagógusnak, értelmet az orvosi igazolásnak nevű, több mint háromezer tagot számláló Facebook-csoport oldalán.

A több mint háromezer tagot számláló Facebook-csoport évek óta azért küzd, hogy egy egyszerű nátháról, hasmenésről vagy más enyhébb betegségről ne kelljen orvosi igazolást kérni, ehelyett a szülő igazolhassa, miért hiányzott a diák az iskolából. Erre egyébként egy 2012-es EMMI-rendelet valóban lehetőséget ad az iskoláknak – a jogszabályban ugyanis egy szó sincs arról, hogy a betegség miatt hiányzó diákoknak orvosi papírral kellene megjelenniük az első iskolai napon.

Az egyik budakalászi gyermekorvos február óta nem állít ki igazolásokat, helyette azt kéri a szülőktől, hogy nyomtassák ki, írják alá és juttassák el az iskolának azt a dokumentumot, amelyben arról nyilatkoznak, hogy a gyermekük betegség miatt hiányzott, de már tünetmentes. Tordas Dániel akkor azt mondta az Eduline-nak, hogy az iskolai igazolások kiállítása több órát vesz el naponta az érdemi munkától. A papírok egy részét olyan gyerekekről kell kiállítaniuk, akiket az enyhe tünetek – például fejfájás, enyhe nátha vagy egy erősebb menstruációs görcs – miatt be sem vittek a rendelőbe a szülők, akik a tünetek felsorolása után csak igazolást kérnek. Persze valójában a rendelésen is többnyire a szülők által elmondottakra támaszkodhatnak, hiszen a tünetek jelentős részét vizsgálattal sem lehet igazolni vagy kizárni.

„Ezek alapján az orvos olyanért vállal jogi felelősséget, amit kizárólag a szülő elmondásából tud, és ezt nem befolyásolja, hogy megvizsgáltam-e a gyermeket vagy sem. Az orvos feladata a gyógyítás, a diagnosztizálás, a betegségek megelőzése, nem pedig egy kizárólagosan az oktatási intézmények által előírt szülők szavát hitelesítő adminisztratív igény teljesítése” – magyarázta Tordas Dániel.

Hamarosan több gyermekorvos is követni fogja a budakalászi példát. Az egyik pomázi gyermekorvos például arról tájékoztatta néhány napja a szülőket, hogy december 1-től ő sem állít ki iskolai igazolásokat, ezentúl a szülők igazolhatják a betegség miatt kihagyott tanítási napokat. Hozzátette: a környékbeli iskoláknak, óvodáknak levelet küldenek majd, amelyben leírják a változtatás okát, sőt azoknak a szülőknek is segítenek, akiknek a gyerekei távolabbi iskolába járnak, nekik is eljuttatják az iskolaigazgatóknak címzett e-mailt.

A posztból az is kiderül: komoly ellenállásra számítanak majd, de hosszabb távon mindenki jól jár. „A fenti változtatás nem érinti a betegellátást, ezentúl is ellátunk mindenkit akár személyesen, akár telefonon, akár online felületeken, akinek valóban orvosi segítségre van szüksége, nem csak az igazolásra” – írják.

Pesterzsébeten is változtatnak. Az egyik gyermekorvos azt írta a Facebookon, sikerült megállapodniuk arról az önkormányzattal és az intézményekkel, hogy a XX. kerületi óvodákban is beérik a szülői nyilatkozattal.

„Azért, hogy minden érintett fél számára tiszta, egyértelmű és elfogadható legyen a helyzet: mi, a kerület házi gyermekorvosai azt vállaltuk, hogy minden betegséget – akkor is, ha a tünetek enyhék és a szülő lényegében nem igényel segítséget, támogatást annak ellátásában – rögzítünk az adminisztrációban, hogy kérdés, bizonytalanság esetén visszakereshetők legyenek az adatok. Ehhez viszont arra van szükség, hogy Önök a betegség elején jelezzék felénk a gyerek panaszait, és azt, hogy otthon maradt a közösségből (…) Minden e-mailre válaszolunk, és ebben tisztázzuk azt is, hogy mik a közösségbe való visszatérés feltételei az épp aktuális járványtani és egyéb körülmények között. Így aztán teljes lelki nyugalommal írhatják alá, hogy velem megbeszélve viszik vissza a gyermeket a közösségbe” – írja.

Mint írja: az iskolákkal nem tudtak hasonló megállapodást kötni.

(forrás: eduline)
hirdetés

Könyveink