hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Tovább küzdenek az értelmetlen orvosi igazolások ellen

Évek óta küzdenek a gyermekorvosok a számukra csak fölösleges terhet jelentő igazolások gyakorlata ellen, emlékeztet a Magyar Hírlap.

Korausz Etelka pomázi gyermekorvos újra akcióba lépett, kollégáival levelet írt a helyi bölcsőde és az óvodák vezetőinek. Ebben leszögezik: az „egészséges igazolások” feleslegesek és szakmailag teljesen értelmetlenek. Ezek törvényi előírásként nem szerepelnek, kiadásuk nem törvény által előírt orvosi feladat. Ezért a továbbiakban ezeket a papírokat nem adják ki, kérik, hogy a szülőket emiatt ne küldjék hozzájuk – hangsúlyozták a Magyar Hírlap szerint.

Érvelésük szerint a tünetmentességet csak a szülő ismeri, ezért az orvos a szülő nyilatkozata alapján adja ki az igazolást. Orvosi vizsgálat esetén sem lehet egyértelműen kijelenteni azt, hogy a gyermek nem fertőz, hiszen egy beteg már akkor is fertőzhet, ha csak lappang benne a betegség és még tünetei nincsenek. Valamint, ha egy gyermek a vizsgálat pillanatában egészségesnek látszik, akkor sincs garancia arra, hogy ez az állapot akár fél óra múlva nem változik – magyarázta a gyermekorvos.

Kitért arra is: jelenleg törvény nem kötelezi a szülőt arra, hogy beteg gyermekével orvoshoz forduljon, ez mindig a szülő döntése kell, hogy legyen. Dönthet úgy, hogy megoldja a problémát és nem, vagy csak telefonon kér orvosi segítséget. Ezért az ilyen esetben kiadott igazolások mind a bölcsődések, mind az óvodások (és iskolások) esetében tökéletesen feleslegesek, hiszen csak a szülő szavát igazolják. A levélben felhívták az igazgatók figyelmét arra, hogy a szabályozás értelmében indokolt esetben az intézmény (óvoda, iskola) saját hatáskörben bármennyi hiányzást igazolhat. Tájékoztatták őket arról is, hogy az orvosszakmai szempontból teljesen értelmetlen igazolások megszüntetése érdekében tárgyalásokat folytatnak a döntéshozókkal.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés