hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nem éri meg a kisipari gyógyszerkeverés

Évente nagyjából egymilliárd forintot költ az egészségbiztosító a gyógyszertárakban helyben készített kenőcsök, oldatok, cseppek támogatására – írja a Világgazdaság.

Köhögéscsillapító és köptető oldat, babakrém, bőrápoló, rázókeverék, szemcsepp – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közlése szerint ilyen készítmények tartoznak ma Magyarországon az orvosok által rendelt és a patikákban helyben elkészített leggyakoribb gyógyszerek közé. Ezek támogatására havonta 80-100 millió forintot költ a tb.

A hazai szabályozás jelenleg kötelezően előírja a gyógyszertárak számára az úgynevezett magisztrális gyógyszerkészítést, csakhogy az alapanyagok beszerzése egyre nehezebb, és a patikáknak nem is mindig éri meg ezeknek az orvosságoknak az előállítása.

Az alapanyagáron felül a patika csak a termék elkészítését számíthatja fel, ezt az úgynevezett magisztrális díjat azonban 2001 óta nem emelte a szaktárca. „Nem csoda, ha az ma már a felét sem fedezi sem az élőmunka-, sem pedig a járulékos költségeknek” – idézi Sohajda Attilát, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) alelnökét a vilaggazdasag.hu.

hirdetés

Könyveink