hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Nagyot ugrott a kórházak adóssága

A Napi.hu szerint októberben több mint ötmilliárd forinttal nőtt a magyar kórházak lejárt tartozásainak értéke, amely október végére az 50 milliárdos lélektani küszöböt átlépve 51 milliárd forinthoz közelített a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint.

Október végére 50,7 milliárd forint értékű lejárt fizetési határidejű számlát halmoztak fel a magyar kórházak, átlépve az egyfajta lélektani határként emlegetett 50 milliárd forintot, tudta meg a Napi.hu. Az egyhavi növekedés meghaladta az ötmilliárd forintot, ráadásul majdnem a teljes növekmény a 60 napon túl lejárt számlák teljesítésének továbbhalasztásából származott. Úgy tűnik, épp esedékessé váló kötelezettségeiknek szívesebben tesznek eleget a kórházak, mint régi adósságaik kiegyenlítésének. 2017 végéhez képest 35,2 milliárd forinttal nőtt az adósságállomány, azaz havonta átlagosan 3,5 milliárddal gyarapodik a beszállítók felé a tartozás.

Az adósságnövekedés őszi gyorsulása nem szokatlan, 2017 októberében 5,44 milliárdos volt a plusz, igaz, akkor "csak" 44 milliárd forint volt az összvolumen, ugyanakkor egy éve ilyentájt már november 4-én hivatalosan is bejelentették az adósságkonszolidációt. Igaz, 2016-ban csak november 17-én érkezett a beszállítókat megnyugtató közlemény.

Ezzel szemben jelenleg sem hivatalos, sem pletykaszintű információ nem kering arról, miként és mikor akarja az állam kiegyenlíteni a már felhasznált termékek, eszközök, szolgáltatások árát, miközben a gazdaság kiváló teljesítményéről szóló hírek alapján ehhez minden feltétel adott lenne.

Három szakmai, érdekvédelmi szervezet, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Diagnosztikum Gyártók és a Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA), és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) már egy hónappal ezelőtt aggasztónak tartotta az adósságállomány mértékét és annak lehetséges következményeit. Emiatt Varga Mihály pénzügy- és Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterhez fordultak levélben, közbejárásukat kérve követeléseik megszerzése érdekében. Választ azonban máig nem kaptak jelzéseikre. Az adósságkérdés megoldására javaslatokat is kidolgoztak, azonban ebben sem történt előrelépés.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink