hirdetés
2022. július. 02., szombat - Ottó.
hirdetés

A kormánynál kopogtatnak a konszolidációért

Három, kórházi beszállítókat képviselő szakmai szervezet a pénzügy- és az emberi erőforrás miniszter közbejárását kéri, írja a Napi.hu.

Három, kórházi beszállítókat képviselő szakmai szervezet – az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Diagnosztikum Gyártók és a Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA),  az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) – Varga Mihály pénzügy- és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez írt levélben kérte közbejárásukat követeléseik megszerzése érdekében, miután hiába tesznek eleget szerződéses kötelezettségeinek, a termékek árát a számlák fizetési határidejének lejárta után sem kapják meg – írja a Napi.hu.

Gyakran fél évnél is hosszabb idő telik el a teljesítés és a kifizetés időpontja között a törvényes 30 nap helyett, miközben közbeszerzésről lévén szó, semmi nem indokolja e késedelmet - írják a beszállítók.

A fekvőbeteg intézmények lejárt adóssága a Magyar Államkincstár adatai szerint szeptember 30-án 46 milliárd forint volt. Ez a volumen már nemcsak a cégek pénzügyi stabilitását, hanem az egész egészségügyi ellátórendszert veszélyezteti – hangsúlyozzák a levélben. Az adósságállomány a jelenlegi növekedési ütemet feltételezve év végére 55-60 milliárdra is rúghat.

Az intézmények gazdálkodására, annak hiányosságaira tett közelmúltbeli megjegyzések kapcsán idézik az egészségügyi államtitkárt, aki átfogó vizsgálatra annak alapján összeállított, 1,5-2 éven belül várható finanszírozási intézkedésekre tett ígéretet. Hasonló vizsgálatról az elmúlt évek konszolidációi kapcsán is beszéltek az ágazat vezetői, a szakszövetségek most levelükben ezeknek a tapasztalatait firtatják, illetve azt kérik a miniszterektől, hogy tegyék elérhetővé a vizsgálatok eredményeit.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
hirdetés

Könyveink