hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nagyok az eltérések a csecsemőhalálozásban

2017-ben történelmi mélypontra csökkent a csecsemőhalálozás, az ország egyes részei között azonban nagyok a különbségek, írja a Portfolio.

A KSH legújabb elemzése szerint ebben véletlenszerű tényezők mellett a társadalmi rétegek közötti iskolázottsági és életszínvonalbeli szakadék, illetve ezek halálozási rátára gyakorolt hatása játszott fontos szerepet. Országos átlag alapján régiós viszonylatban jól állunk, de az EU-n belül még mindig lenne hova fejlődnünk.

A lap szerint az évszázad elején még átlagosan 5 gyerekből 1 nem élte meg az 1 éves kort, vagyis bőven 200 feletti halálozás jutott 1000 gyerekre, 2017-ben az országos átlag már csak 3,6 volt. Ez mintegy 75%-os csökkenést jelentett a rendszerváltás évéhez képest.

2017-ben a legmagasabb halandósággal rendelkező megyék közé Bács-Kiskun és Nógrád megye tartozott, és az elmúlt évtizedekben változatlan maradt Szabolcs-Szatmár-Bereg mint a csecsemőhalandóság szempontjából a legkedvezőtlenebb területi egységek közé tartozó megye relatív helyzete.

Hektikusan alakult a három legjobb helyzetben lévő megye sorrendje. A 2017. évi adatok szerint Veszprém és Baranya megye, valamint Budapest helyzete volt a legjobb. A 2017. évi országos rekordalacsony csecsemőhalandóságot tekintve feltűnő Veszprém megye 1,0 ezrelékes és Baranya megye 1,6 ezrelékes halandósága, ami történelmi minimumot jelent mindkét megye tekintetében.

A 2017. évi alacsony értékek miatt lényegesen, közel 7-szeresére emelkedett a két szélsőértékű megye (Veszprém és Bács-Kiskun megye) közötti különbség, ami a jelenleginél jóval magasabb csecsemőhalandóság mellett korábban soha nem fordult elő.
 
Amellett, hogy az alacsonyabb születésszám miatt a véletlen egyre fontosabb szerepet kap az ország egyes területei közötti különbségek magyarázásában, a jövedelmi helyzet és az iskolázottság egyértelműen meghatározó jelentőséggel bír.
(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink