hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Nagyok a kereseti eltérések

A pénzügyi szektorban 263 ezer forintos nettó kereseti különbség van az ország egyes területei között, de az egészségügyben is 110 ezer forint, írja a VG.

Budapesten a pénzügyi szolgáltatásokkal lehetett a legtöbbet keresni az első negyedévben. Míg a fővárosban a havi nettó átlagkereset 265 ezer forint volt, addig ebben az ágazatban dolgozók 411 ezer forintot vihettek haza átlagosan, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Hajdú-Biharban a pénzügyi terület még épp elcsípte a dobogót, s 212 ezret fialt fejenként, ahogy Győr-Moson-Sopronban is bronzérmet ért a 232 ezres kereset a szektorok versenyében. Ám Borsodban az ágazat alkalmazottai csak nettó 178 ezret kerestek átlagosan, ez csupán a hetedik helyre volt elegendő. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a pénzügyi szektorban dolgozók nem lehetnek felhőtlenül boldogok: a 148 ezer forintos havi nettó fizetésük épp megütötte a megyei átlagkereset szintjét, s az ágazatok közötti bérversenyben csupán a kilencedik helyen végeztek.

Megérte munkálkodni a budapestieknek az infokommunikációs szektorban is – itt 391 ezer forintot kaptak kézhez. Pest megyében 354 ezer, Tolnában 322 ezer, Borsod-Abaúj-Zemplénben 318 ezer forintos nettó átlagkeresettel tarolt ez az ágazat, amely Pest megyében 129 ezret vert rá a második helyezett közigazgatásra, Tolnában 90 ezret az ezüstérmes művészeti tevékenységre, Borsodban pedig 110 ezret a második helyen álló ipari keresetekre. Győr-Moson-Sopron megyében is az infokommunikáció területe vitte a prímet majdnem 276 ezer forintos bérrel, akárcsak Hajdú-Biharban, ahol a legjobban fizető ágazat címéhez 242 ezer forint nettó összeget kellett keresni. Békésben 224, Baranyában 214, Szabolcsban 213 ezer forintot fizettek átlagban az ágazat dolgozóinak.

Számottevő a bérkülönbség az egészségügyben is. Budapesten az egészségügyi dolgozók havonta átlagosan 200 ezer forintot vihettek haza, ami az alsó középmezőnyt jelenti az ágazatok között. A fővárossal még úgy-ahogy tartja a lépést Győr-Moson-Sopron a 173 ezres, illetve Komárom-Esztergom megye a 167 ezer forintos nettó kereseti átlaggal.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

cimkék

hirdetés

Könyveink