hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Miért nincs elég háziorvos a körzetekben?

Végeztek egy felmérést a háziorvosok körében, amiből kiderült: többféle szempont közrejátszhat abban, hogy miért nem vállalnak körzeteket, közli az InfoRádió.

A háziorvosok száma Magyarországon folyamatosan csökken – mondta a témában tanulmányt készítő Bíró Anikó, a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa az InfoRádiónak. Az ország minden részén vannak betöltetlen körzetek, de súlyosabb a probléma Kelet-Magyarországon és azon belül a kisebb településeken, a megyeközponttól távolabbra eső településeken. A tartósan betöltetlen praxisok számára 2014 óta létezik támogatás, ami akkor 6-10 millió forint közötti összeget jelentett. Ez a 2017-es pályázattól duplájára emelkedett, azóta 12-20 millió forint közötti a támogatás. Egy új kutatásuk adatai alapján ennek hatására negyedévente országos szinten 12 körzetet töltenek be, tehát van eredménye a rendszernek. A támogatás viszont önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az erősen növekvő betöltetlenségi trendet megszakítsa.

Végeztek egy felmérést a háziorvosok körében, amiből kiderült: többféle szempont közrejátszhat abban, hogy miért nem vállalnak körzeteket. A válaszok alapján azt látják, hogy a legnagyobb probléma a körzetek elhelyezkedése. Van, hogy távol, eldugott helyen van a megyeközponttól, emiatt oda nem mennek a háziorvosok. A másik fő probléma a betegek összetétele, a társadalmi és gazdasági helyzete. Az orvosok számára nem annyira vonzó, ha sok az idős beteg.

"Ha ilyen mértékben növekedik a betöltetlen körzetek aránya, az már rövidtávon nagyon súlyos problémához fog vezetni" – jelentette ki a a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

(forrás: InfoRádió)

cimkék

hirdetés

Könyveink