hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Mészáros Lőrinc bankja dobhat mentőövet a beszállítóknak?

Az eLitMed szerint már körvonalazódik egy együttműködés, melynek keretében a Mészáros Lőrinchez köthető MBH Bank venné át a kintlévőségeket.

Mint a lap írja: „A legutóbbi felméréseink szerint a tagságunk hetven százalékának vannak súlyos anyagi gondjai, negyven százaléka már azon gondolkozott, hogy lehúzza a rolót” – vázolja a helyzetet Tóth Zsolt, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) főtitkára. „Köztük magyar kkv-k, magyar szakemberekkel, dolgozókkal, akik akár több évtizednyi munkát tettek a cégükbe. A jelenlegi nemfizetéses állapot mellett ráadásul tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy kötelező számukra az EU iparágra vonatkozó 2017/745 számú MDR minősítési rendelete – ennek segítő feltételek megteremtése nélküli bevezetése átgondolatlan döntés, ami kritikus helyzetbe hozta az orvostechnikai kkv-kat.

Az orvostechnikai eszköz típusaitól függően ugyanis az MDR minősítés megszerzése akár többmilliós tétel is lehet. Az MDR kötelezettségek miatt a MediKlaszter felmérése szerint az iparág kkv vállalkozásainak és a magyar medtech termékek gyártásának 30-40 százaléka 2024-ben megszűnik.

Nem újkeletű gondolat, hogy egy magyar bank lépjen be a rendszerbe, hogy úgynevezett faktorálással oldja meg a kialakult helyzetet. Ez azt jelenti, hogy a hitelező (jelen esetben a kkv) a követelést eladja a faktorálónak (a banknak), ezáltal biztosítva a cég egyenletes likviditását. A faktoring két alaptípusa a lejárt követelések, illetve a még le nem járt követelések vásárlása. Jelen helyzetben a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) kezdeményezésére, a Medklaszter és az Orvostechnikai Szövetség együttműködésében dolgozott ki egy olyan konstrukciót, amelyben 10-11 százalékos kamattal a bank átveszi a beszállítók követelését, egy éves futamidőre. Vagyis a cégek lemondanak a tőketartozásuk egy részéről, és majd az MBH hajtja be az államon a tartozásokat. Abszurd megoldásnak tűnik, mégis életmentő lehet a piac szereplőinek és így a betegellátásnak is, közli a lap.

 

(forrás: eLitMed)
hirdetés

Könyveink