hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Megválasztották a kábítószerügyi egyeztető fórum tagjait

A Fővárosi Közgyűlés szerdán jóváhagyta a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum működési rendjét, főbb feladatait és a testület állandó tagjainak körét.

A Tarlós István főpolgármester által jegyzett, egyhangúlag elfogadatott javaslatban az olvasható, hogy a kábítószerügyi egyeztető fórum javaslattevő, tanácsadó, konzultatív és koordináló jellegű szakmai testület, amely negyedévente tartja üléseit, és tevékenységéről félévente számol be a Fővárosi Közgyűlésnek. A fórum főbb feladatai között szerepel, hogy a testület komplex módon vizsgálja a főváros droghelyzetét, a Nemzeti Drogellenes Stratégiában foglaltakkal összhangban kidolgozza a főváros drogellenes stratégiáját, javaslatokat fogalmaz meg az önkormányzat és a kábítószerhelyzet kezelésében érintett intézmények számára, valamint koordinálja a kerületi kábítószerügyi egyeztető fórumok működését.

A kábítószerügyi egyeztető fórum állandó tagja a főpolgármester (elnök) és a budapesti rendőrfőkapitány (társelnök) mellett Sára Botond (Fidesz-KDNP) józsefvárosi polgármester, Ughy Attila (Fidesz-KDNP) XVIII. kerületi polgármester, Gajda Péter (MSZP) kispesti polgármester, V. Naszályi Márta (Párbeszéd) fővárosi közgyűlési képviselő. A testületben helyet kaptak továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kábítószerügyi Tanácsának, a főváros kormányhivatalának, valamint a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak a delegáltja, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának vezetője, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet és a F.E.C.S.K.E. Közhasznú Egyesület képviselője. A fórum több munkacsoportja tevékenységében az állandó tagokon kívül részt vesznek szakmai intézmények, testületek és civil szervezetek is.

A Fővárosi Közgyűlés február 20-án döntött a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum létrehozásáról. A testület létrehozását az is indokolja, hogy tavaly a fővárosban is tapasztalható volt a klasszikus kábítószerek mellett az új pszichoaktív anyagok és a kábítószernek nem minősülő bódító, tudatmódosító szerek terjedése. Ezen tendenciák térnyerése új szemléletű fellépést és társadalmi szerepvállalást igényel, tekintettel arra, hogy e szerek fogyasztása összetett társadalmi jelenség, amelynek kezelésében több érintett szervezetnek is van feladata, áll az elfogadott előterjesztésben.

A közgyűlés támogatta V. Naszályi Márta módosító javaslatát, amely szerint az egyezető fórumban helyet kap meghívottként a drogszakmai szervezetek és szolgáltatók legitim érdekérvényesítését ellátó négy ernyőszervezet – a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége, valamint az Ártalomcsökkentők Országos Egyesülete - által delegált egy képviselő.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink