hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Megnyomták a pánikgombot a beszállítók a kórházak adóssága miatt

Március végén 116 milliárd forint adóssága volt a kórházaknak, egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt a tartozásállomány, írja az Economx.

Március végén a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján megjelent friss adatok szerint a kórházak adóssága 90,8 milliárd forint volt. Az államkincstár felé elszámolási kötelezettséggel nem rendelkező orvosegyetemekkel együtt a kintlévőség meghaladja a 116 milliárd forintot is, mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára az Economxnak. Egy hónappal korábban februárban 104 milliárd forintot görgettek maguk előtt az intézmények.

A négy orvosegyetem adóssága egy hónap alatt 5,6 milliárd forinttal, 25 milliárd forintra nőtt, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó intézményeknél pedig 6,3 milliárd forinttal emelkedett az adósság – tette hozzá a szakértő.

Rásky László a kórházi adósságokkal kapcsolatban elmondta, a kintlévőség nagy része – 75 százaléka – az orvostechnikai beszállítók felé irányul.

Az OSZ egyik félelme pedig az, hogy megint el fogják téríteni az egyes intézményekre vetített plusz forrásokat, jutalmazó, büntető elv jöhet.

Erről egyébként Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Kórházszövetség konferenciáján azt mondta: nemzetközi tapasztalatok alapján a finanszírozási ösztönzők, akkor érnek el valódi hatást, ha az adott finanszírozási forma aránya a teljes finanszírozás összeg 10 százalékát eléri.

De azért a jelenlegi államkincstári adatokban is jól látszik, hogy nagyon magas a kifizetetlen közüzemi tartozások aránya is. Csak az államháztartásban ez az összeg 22 milliárd forintot ért el március végén, és az adósság 90 százaléka a Belügyminisztériumnál van, vagyis az egészségügyben, mondta Rásky László.

(forrás: Economx)
hirdetés

Könyveink