hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tíz helyen próbálhatják ki Bellát

Jövő januárban élesben indulhat az egészségügyben az akkreditáció; egyelőre tíz intézményben tesztelik a működést segítő standardokat. Az uniós projekt támogatásával megvalósuló program a betegek és az ellátók biztonságát egyaránt szolgálja majd.

A betegellátók akkreditációja a biztonságos betegellátásért (Bella) programban a döntés szerint hét kórház és három járóbeteg-szakellátó vesz részt: a Heim Pál és a Bethesda Gyermekkórház, a Jáhn Ferenc Dél-Pesti és a Szent János Kórház, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje, valamint a II. kerületi Kapás utcai, a terézvárosi és egy XVI. kerületi szakrendelő.

A MedicalOnline-on utoljára decemberben írtunk arról, hogy hamarosan eldől, mely intézmények vehetnek részt abban az uniós forrásból finanszírozott pilot-projektben, amelyben a nyertes intézmények kipróbálhatják az ellátás színvonalát, biztonságát és hatékonyságát szolgáló, működést segítő standardokat

A hivatalosan tavaly év végén megkezdett akkreditációs programban 950 millió forint uniós forrás segítségével egységes, a nemzetközi követelményeknek megfelelő külső felülvizsgálati rendszert dolgoznak ki az intézményeknek. Az akkreditációs folyamat során olyan működési standardokat alakítanak ki, amelyek lényegében teljes folyamatában szabályozzák a betegek útját. Az egészségügyi intézmények működésének standardokon alapuló felülvizsgálatára az egészségügyi törvény ad lehetőséget.A folyamat nem minőségtanúsítás, annak hitelesítését jelenti, hogy a betegellátásban érintett szervezeti egységek működése megfelel-e a standardoknak, ami lényegében már európai elvárás, s szakértők szerint a távolabbi jövőben a biztosítótársaságok feltehetően csak olyan intézményekkel szerződnek majd, amelyek akkreditáltak.

A nemrégiben elkészített standardok (melyek működését felülvizsgálják majd), nem keverendőek össze a betegellátás szakmai szabályait összefoglaló szakmai irányelvekkel vagy a helyi protokollokkal. A standardok elsősorban az ellátás színvonalának, biztonságának, hatékonyságának, eredményességének növelését, az átláthatóságot és a költséghatékonyságot szolgálják. Olyan tevékenységeket szabályoznak, mint a betegek felvétele vagy átadása, a gyógyszerelés, vagy a nem várt eseményekkel kapcsolatos teendők, illetve a betegjogok érvényesítésének segítése. Mindez a GYEMSZI elképzelése szerint nem jár majd együtt az adminisztráció növekedésével. Önkéntes lesz, bár elképzelhető, hogy a későbbiek folyamán minden egészségügyi intézményre kötelezően kiterjesztik.

A programindító értekezleten Belicza Éva, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szakértője kiemelte, veszélyes helyzeteket teremthet a szabályozatlan ellátás a megfelelő szaktudás, a jó műszerezettség és a legjobb gyógyszerek mellett is, ami kihathat a betegekre. Magyarországon a betegellátás biztonságának erősítése érdekében most először indul átfogó program. Szócska Miklós egészségügyiért felelős államtitkár a projekt indítása alkalmából rendezett konferencián elmondta, mindez a felelős egészségügy kialakításának része, melyben a betegek visszajelzését is várják. Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Központ (OBDK) honlapján hamarosan elérhetővé válik egy olyan felület, melyen a betegek nemcsak „troll-módra” adhatják  fel üzeneteiket, hanem ellenőrizhető módon, de maguk is tehetnek a betegellátás javításáért. Szócska szerint ugyanis az egészségügy átalakításának lényeges eleme a felelős egészségügy kialakítása, amely nemcsak az abban dolgozókra értendő. Az ágazatban dolgozó 130-140 ezer ellátásban dolgozó mellett szükség van a betegek aktivitására is, hogy megmondhassák, min és miként kell változtatni az ellátórendszeren.

A későbbiekben a mostani tíz intézmény mellett a programgazda GYEMSZI reményei szerint további 40-50 intézmény vehet majd részt a standardok kipróbálásában, így az intézmények csaknem fele anyagi támogatást, segítséget kaphat az akkreditációhoz – jelezte Belicza Éva, a program szakmai vezetője. A projektindító konferencián a PharmaOnline értesülését is megerősítették, miszerint a közelmúltban elkészített 16 gyógyszerészi gondozási irányelvet áprilistól mintegy 50 patikában tesztelik majd.

hirdetés

Könyveink