hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Hamarosan próba alá vetik a standardokat

Döntési szakaszban tartunk: hamarosan eldől, mely intézmények vehetnek részt abban az uniós forrásból finanszírozott pilot-projektben, amelyben a nyertes intézmények kipróbálhatják az ellátás színvonalát, biztonságát és hatékonyságát szolgáló, működést segítő standardokat.

A hivatalosan idén márciusban útjára bocsátott, valójában azonban már tavaly év végén megkezdett akkreditációs program a betegekre koncentrál a magyar egészségügyben; 950 millió forint uniós forrás segítségével mintegy 1,5-2 év alatt egységes, a nemzetközi követelményeknek megfelelő külső felülvizsgálati rendszert dolgoznak ki az intézményeknek. Az akkreditációs folyamat során olyan működési standardokat alakítanak ki, amelyek lényegében a betegek útját teljes folyamatában szabályozzák.

Az akkreditációra, azaz az egészségügyi intézmények működésének standardokon alapuló felülvizsgálatára az egészségügyi törvény ad lehetőséget. A folyamat nem minőségtanúsítás. Annak hitelesítését jelenti, hogy a betegellátásban érintett szervezeti egységek működése megfelel-e a standardoknak, amelyek meghatározása idehaza is folyik a kórházak és a járóbeteg-ellátást végző intézmények, valamint a közforgalmú gyógyszertárak számára. Mindez lényegében ugyanis már európai elvárás, s szakértők szerint a távolabbi jövőben a biztosítótársaságok feltehetően csak olyan intézményekkel szerződnek majd, amelyek akkreditáltak.

Az uniós támogatással elkészülő standardok nem keverendőek össze a betegellátás szakmai szabályait összefoglaló szakmai irányelvekkel sem. A standardok elsősorban az ellátás színvonalának, biztonságának, hatékonyságának, eredményességének növelését, az átláthatóságot és a költséghatékonyságot szolgálják. Olyan tevékenységek szabályozását kell értenünk alatta, mint a betegek felvétele vagy átadásának kritériumai, a betegjogok érvényesülése, a gyógyszerelés rendje, vagy a nem várt eseményekkel kapcsolatos teendők. Mindez az akkreditációs folyamatot támogató és koordináló GYEMSZI elképzelése szerint nem jár majd együtt az adminisztráció növekedésével. Önkéntes lesz, bár elképzelhető, hogy a későbbiek folyamán minden egészségügyi intézményre kötelezően kiterjesztik.

Bár legutóbb szeptemberre ígérték a döntést, a csütörtökön 26. alkalommal megrendezett Betegbiztonsági Fórumon elhangzottak szerint kisebb csúszás van a döntésben, de hamarosan eldől, mely kórházak vehetnek részt a nemrégiben kifejlesztett ellátási standardokat kipróbáló pilot-projektben. Belicza Éva, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának programvezetője, a GYEMSZI tanácsadója hangsúlyozta: végleges standardok csak a projekt zárultával, 2014 novemberének végére lesznek, addig folyamatosan tesztelik, fejlesztik, javítják, felülvizsgálják őket. A pilot épp ezek gyakorlati alkalmazhatóságát hivatott vizsgálni. Mivel Pest megye és a közép-magyarországi régió az uniós szabályok értelmében nem kaphat pénzt a Strukturális Alapokból, ezekről a területekről nem pályázhatnak a későbbi, mintegy 50 kórház akkreditációs felkészülését szolgáló pályázatra. Számukra a program pilot-részében nyílik mód a felkészülésre.

Mint elhangzott: mini-pilotban már „mérték” a kórházak hozzáállását a standardok bevezetéséhez. Fügedi Gergely a Betegbiztonsági Fórumon részt vevőket úgy tájékoztatta: a Semmelweis Egyetem jóvoltából láthatták, nagyon fontos megértetni a vezetőkkel és az összes ellátóval, hogy a standardokkal nem szakmai munkájukat akarják felülvizsgálni, abba beleszólni, hanem a folyamatok eredményességét javítani. Amennyiben a célokat sikerül elfogadtatni, aktívan támogatják a munkát, ötleteket adnak a folyamatok egyszerűsítésére, s végső soron jelentős szemléletváltás is bekövetkezhet egy-egy intézményben.

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink