hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Indulhat az akkreditáció!

Uniós forrásból várhatóan már az ősszel megkezdődhet a hazai egészségügyi intézmények működésének akkreditációja. A mintegy két éves folyamat kezdetén standardfejlesztőket és felülvizsgálókat keres, majd a pilot-projektben részt vevő kórházak pályázatait várja a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI).

Az egészségügyi törvény egyik legutóbbi módosítása lehetőséget ad az egészségügyi intézmények működésének standardokon alapuló felülvizsgálatára. Mindez ma már a nemzetközi gyakorlat része, ha úgy tetszik, európai elvárás, s az sem mellékes szempont, hogy a távolabbi jövőben a biztosítótársaságok feltehetően csak olyan intézményekkel szerződnek majd, amelyek akkreditáltak.

A folyamat nem keverendő össze a szabványokon alapuló, a teljes szolgáltatói szervezetre vonatkozó minőségtanúsítással. Az akkreditáció lényegében annak hitelesítését jelenti, hogy a betegellátásban érintett szervezeti egységek működése megfelel-e a standardoknak, amelyeket idehaza is hónapokon belül meghatároznak a kórházak és a járóbeteg-ellátást végző intézmények, valamint a közforgalmú gyógyszertárak számára.

E standardok azonban nem keverendőek össze az ugyancsak most felülvizsgált, sőt esetenként most készülő, a betegellátás szakmai szabályait összefoglaló szakmai irányelvekkel. A standardok elsősorban az ellátás színvonalának, biztonságának, hatékonyságának, eredményességének növelését, az átláthatóságot és a költséghatékonyságot szolgálják. Olyan tevékenységek szabályozását kell értenünk alatta, mint a betegek felvétele vagy átadásának kritériumai, a betegjogok érvényesülése, a gyógyszerelés rendje, vagy a nem várt eseményekkel kapcsolatos teendők. Mindez az akkreditációs folyamatot támogató és koordináló GYEMSZI elképzelése szerint nem jár majd együtt az adminisztráció növekedésével. Önkéntes lesz, bár elképzelhető, hogy a későbbiek folyamán minden egészségügyi intézményre kötelezően kiterjesztik.

S, hogy miért jó, sőt egyáltalán: minek ez nekünk? – tette fel a kérdést a csütörtök délután 20. alkalommal megrendezett Betegbiztonsági Fórumon Belicza Éva, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának programvezetője, a GYEMSZI tanácsadója. Hibázni a kiszámíthatatlan környezetben könnyebb az egészségügyben is. A standardok kialakítását és bevezetését követően azonban az egészségügyi személyzet minden tagja tudni fogja, minek alapján, pontosan mit is tesz egy-egy kolléga az adott helyzetben, hiszen a betegbiztonságot szolgáló folyamatok szabályozottan zajlanak majd. Márpedig, ha javul a betegbiztonság, az az ellátókat is védi, hiszen ha betartják a szabályokat, ezzel az esetleges kártérítési pereknek is útját állhatják. 

 Az akkreditációs folyamatra összességében 950 milliós uniós forrást használhat fel Magyarország. Az erről szóló pályázatot szeptember 7-én nyújtották be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, így várhatóan az ősz folyamán kezdetét veheti a hazai egészségügy betegbiztonságot előtérbe helyező, újfajta szervezeti kultúrát igénylő rendszerének felépítése. A folyamat a már meglévő standardok áttekintésével, átfogalmazásával, egységes szerkezetbe foglalásával és újak kialakításával kezdődik, majd az azokban foglaltak intézményi vizsgálatával folytatódik. Ezt követően hat intézmény vehet részt egy pilot-projektben, amelyet a 25. hónaptól kezdődően követhet a rendszer éles indulása.

Legkésőbb jövő nyáron várható az a pályázati kiírás, amelynek segítségével mintegy ötven kórház támogatottan vehet részt az akkreditációs felkészülésben. Mivel Pest megye és a közép-magyarországi régió GDP-je magas, az uniós szabályok értelmében nem kaphatnak pénzt a Strukturális Alapokból, azaz ezekről a területekről nem pályázhatnak az intézmények. Számukra a program pilot-részében nyílik mód a felkészülésre.

S hogy a GYEMSZI kikre számít a folyamatban? Belicza Éva közlése szerint nyílt pályázatot és képzést követően 25 személyt szeretnének két-héthónapnyi távmunkában standardfejlesztési feladatokra alkalmazni részállásban. Kis munkacsoportokban olyan területek részletes szabályozásának alapjait alkothatják meg, mint például a betegfelvétel, a betegellátás, a betegjogok, a gyógyszertári működés rendje, vagy a humánerőforrás menedzsment kérdései. A pályázatok várhatóan már a jövő héten megtalálhatóak lesznek a GYEMSZI honlapján.

Ugyancsak a honlapon hirdetik majd meg a standardok alkalmazásának felülvizsgálatát végzők pályázatait: ezen a területen összesen száz fő- és részállású kollégát keresnek és képeznek ki, további 300 embert pedig arra tanítanak meg, miként oktassák az egészségügyi intézményekben dolgozókat.

A rendszer kiépítésére két év áll rendelkezésre; ezt követően az uniós szabályok értelmében legalább öt évig kötelező fenntartani és működtetni azt. A felülvizsgálatok eredményeit a későbbiekben anonim módon kutathatóvá teszik: ez az adatbázis – némiképp emlékeztetve az egykori egészségbiztosítási felügyeleti indikátorrendszerre – jól mutatja majd, hogy a betegbiztonság szempontjából mi és miképp okoz(hat) gondot a magyar egészségügyben.

Köbli Anikó
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink