hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Májusban újabb osztályok és szolgáltatások szünetelnek

Újabb osztálybezárásokra kell felkészülni az egészségügyi intézményekben, az ATV szakértőket kérdezett az ellátási zavarokról.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ határozataiból derült ki, hogy országos szinten van olyan egészségügyi intézmény, ahol szünetel például a kézsebészeti, az ortopédiai, a mammográfiai, az allergológiai és a klinikai immunológiai szakrendelés, vagy a klinikai onkológiai szakrendelés, illetve az idegsebészeti járóbeteg-szakellátás. Több helyen a CT-berendezések meghibásodása miatt kell a betegeknek másik egészségügyi intézménybe menni.

Komáromi Zoltán szerint ezzel a jelenséggel három probléma van. Az egyik, hogy a központosított kórházvezetés meg sem kísérelte eddig megoldani a nyugdíjba vonulás kapcsán jelentkező szakemberhiányt.


"A másik probléma, hogy azok az intézmények, ahová irányítják a betegeket, tulajdonképpen rosszabb helyzetbe kerülnek, mert a saját ellátási területükön kívülről kell betegeket ellátni, ezáltal ott is növekednek a várakozási listák, előjegyzési listák.

A harmadik problémaként Komáromi Zoltán a mentési kapacitás kritikus lecsökkenését nevezte meg. A Magyar Orvosi Kamara korábbi elnöke, Kincses Gyula szerint a jelenlegi helyzetben nincs semmi meglepő.

Minden szakember tudja, hogy ennyi pénzből ezt a széttagolt ellátórendszert nem lehet működtetni. Egyrészt több pénz kellene ahhoz, hogy a működés zavartalan legyen, másrészt a megváltozott szakmai körülményeknek megfelelően koncentrálni kellene az ellátórendszert. Ennyi szakemberrel nem lehet ennyi telephelyet folyamatosan működtetni – fogalmazott az ATV-nek.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink