hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Magyar művészek a betegek szolgálatában

Három magyar képzőművész alkotása is helyet kapott abban a nemzetközi projectben, melyet az AbbVie biogyógyszer vállalat hívott életre több mint 40 ország részvételével. A kezdeményezés a Perspektívák címet viseli és célja, hogy a kortárs képzőművészek szemén keresztül új nézőpontból – perspektívábó l- láttassa egyes immun-mediált betegségekben szenvedők életét, hétköznapjait.

A művészek érzékenységük, a hétköznapitól eltérő látásmódjuk segítségével olyan összefüggésekre, tapasztalatokra tudnak rávilágítani, melyekről eddig nem vettünk tudomást, hiszen a betegek sem tudják minden esetben átadni érzéseiket, problémáikat. A projektben a képzőművészet olyan kommunikációs csatornává válik, mely később a betegeket kezelő orvosok számára is új információval szolgálhat. A mély érzelmeket kiváltó alkotások segítenek a betegek jobb megértésében, nehézségeik egészséges társaik által történő elfogadásában.

Szász Lilla képzőművész a fotózást hívta segítségül annak kifejezésére, hogy hogyan éli meg egy sztómával élő beteg a megváltozott hétköznapjait. A gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek több operáción esnek át, sokan élnek sztómával.

Fülöp Gábor szobrászművész a pikkelysömör által okozott ambivalens érzéseket mutatja meg Tabu című alkotásában, mely egyaránt szól a társadalmi kirekesztettségről és az eredményes kezelés adta tünetmentesség felszabadító érzéséről.

Várnai Gyula képzőművész speciális technikával mutatja be egy sokízületi gyulladásban (reumatoid artritiszben) szenvedő beteg jellegzetes elváltozásokat mutató kezét. A lentikuláris technika, mely több rétegben egymásra fényképezett, egymáson eltolt képeket jelenít meg, élővé teszi és mozgásba hozza az egyébként mozgásában jelentősen korlátozott kezet.

A project az acb Galéria közreműködésével valósult meg.

cimkék

hirdetés

Könyveink