hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Magánúton 30 500 forint a PCR-teszt

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közzé tette az augusztus elsejétől elérhető, utazáshoz kötött mintavételt végző laboratóriumok listáját és az árakat.

Mint az az NNK honlapjáról kiderül: 30 500 forint lesz egy magánúton elvégeztetett PCR-teszt ára, ami egy napon belül elkészül (ebből 27 ezer forint a vizsgálat ára, 3500 pedig a mintavételé).  Az angol nyelvű lelet plusz ezer forint, a szombati vizsgálat, vagy aznapi eredmény esetén 45 750 forintot kérnek – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára feltöltött tájékoztatóból.

A honlapra feltöltött információk szerint mintegy száz mintavételi helyszínen lehet a vizsgálatokat elvégeztetni, ha a veszélyesnek minősített országból hazatérő nem szeretné a karantén idejét végig otthon tölteni.

Mint megírtuk, Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón jelezte: a veszélyes országokból érkezők tesztelésével kapcsolatban a szaktárca részletes szabályokat ad majd ki. A korábbi információk most is érvényben vannak, azaz: az országos tisztifőorvos határozatban teszi közzé a piros, sárga és zöld jelzéssel besorolt országok listáját. Beléptetéskor a magyar és nem magyar állampolgárságok egyaránt egészségügyi vizsgálatra kötelezettek.  A sárga vagy piros jelzésű országból hazatérő magyar állampolgárokat az illetékes járványügyi hatóság kötelező házi karanténba helyezi. Ez alól kivételt képez az, aki a hazaérkezést megelőző, öt napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő negatív PCR-teszt eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudja. Ha nincsen igazolása elvégzett negatív PCR-tesztről, akkor is kiváltható a házikarantén két, 48 óra különbséggel Magyarországon végzett negatív PCR-teszttel.

Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karanténkötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR-tesztet is köteles elvégeztetni. A piros jelzésű országból érkező magyar állampolgárok csak két negatív PCR-teszt birtokában mentesülnek a karantén alól.

Sárga jelzésű országból érkező nem magyar állampolgárok esetében nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudják, hogy a Magyarországra történő belépésüket megelőző öt napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat SARS-CoV-2 teszt  eredményük negatív. Ha külföldi állampolgárok piros jelzésű országból érkeznek, akkor nem léptethetők be Magyarország területére. Kivételt csak a jogszabály szerinti különös méltánylást érdemlő eset képez.

Az országba korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően, angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni tudják például pozitív PCR-eredményről kiadott zárójelentéssel, illetve egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolással , hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a betegségen.

A hatósági karantén alóli mentességi kérelmet személyenként 3000 forintos általános illeték megfizetése mellett  a lakóhely, illetve a tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatalhoz kell benyújtani.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink