hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Hazautazás 40 ezres tesztfelárral

Jelentősen változnak szombattól a járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt – azaz sárga vagy piros kategóriába sorolt – országokból hazatérőkre vonatkozó szabályok, írja a Népszava.

Augusztus elsejétől mindenkinek magának kell a saját teszteléséről gondoskodnia, ha a két hétnél korábban akar szabadulni a házi karanténból – emlékeztették a kormányhivatalok kedden a háziorvosokat arra, hogy miként azt a kormányzati eredetileg is tervezte, csak július végéig állja az állam a vizsgálat költségeit. Komáromi Zoltán fővárosi háziorvos is a kormányhivataltól kapott levélből értesült arról, hogy szombattól a külföldi nyaralásból hazatérő pácienseinek nem rendelhet a szokásos úton, a mentőszolgálattól PCR-tesztet. S noha előírták számára, hogy tájékoztassa a betegét arról, hol végeztetheti el a vizsgálatot, erről részleteket ő maga sem tud.

Ami biztos, hogy a háziorvos kizárólag a koronavírus-fertőzés gyanús pácienseinek rendelhet állami költségen PCR-vizsgálatot. Egy másik tiszti főorvosi körlevél – ami viszont a háziorvosokhoz nem jutott el – múlt hét keddtől kéri az állami egészségügyi intézményeket, hogy ha szakmailag megfelelnek a feladatra, jelentkezzenek az utazáshoz kötött mintavételek elvégzésére. A vizsgálat árát az intézmény maga határozhatja meg. Azaz ahány kórház, annyiféle lehet majd a díjszabás is.

Az állami laborokkal kapcsolatban állók 32-38 ezer forintot kérnének a betegektől, míg azok, amelyek a tesztelést a piacon vásárolják meg, elkérhetnek egy leletért 40-50 ezer forintot is.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a karanténra kötelezettektől hol – a lakásukon vagy az egészségügyi intézményben – kell majd mintát venni. Azt az elvárást, hogy a mintát mindenkitől az otthonába vegyék le, már a hatósági feladatot ellátó mentőszolgálat sem képes biztosítani. Miután nem győzik, és emiatt akár két hetet is sorba állítják a diagnosztikára várókat, a XIII. kerületben nyitottak egy mintavételi pontot. Így akinek sürgős, azt odairányítják, írja a Népszava.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink