hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Gulyás: Elmaradnak az augusztus 20-ai rendezvények

Elmaradnak a Szent István napi ünnepségek – közölte a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás tájékoztatása szerint a kormány úgy döntött, elmaradnak a Szent István napi ünnepségek és továbbra sem lehetnek 500 fő feletti rendezvények. Augusztus 15. után azonban – ha a helyzetnek így kell maradnia –, támogatási rendszert dolgoznak majd ki a zene- és szórakoztatóiparban dolgozók megsegítésére.

Mint a miniszter jelezte, áttekintették a járványügyi helyzetet. Vasárnap már ismertették a beutazási korlátozásokat, amelyek szerdán életbe is léptek. A kormány most megteremtette a lehetőségét annak is, hogy országokon belül is megkülönböztethessenek majd területeket. Az aktív esetek száma hazánkban csökken, a legbiztonságosabb ország vagyunk a térségben, de a védekezés sikeréhez szükség van a szabályok fenntartása és betartására – fogalmazott Gulyás Gergely. Kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette: az országos tisztifőorvos és az operatív törzs is úgy foglalt állást, nem érdemes kockáztatni, ne változtassanak azokon a járványügyi szabályokon, amelyeknek köszönhetően folyamatosan csökken a fertőzöttek száma. A miniszter sajnálatát fejezte ki az augusztus 20-ai ünnepségek elmaradása miatt, ugyanakkor jelezte, a már beszerzett eszközök jövőre is felhasználhatók.

S hogy miért lehet focimeccs, koncert pedig nem? Az alkoholfogyasztás szempontjából nagy különbség van a labdarúgó mérkőzések, valamint a zenés-táncos rendezvények között, utóbbiak esetében ugyanis nem garantálható úgy a megfelelő távolságtartás, mint a stadionokban, vélekedett. Ugyancsak kérdésre elmondta, a karantén elhagyásához szükséges tesztek hivatalos úton, a háziorvoson keresztül vagy magánúton is beszerezhetők. Az országok kategorizálására vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: először a tisztifőorvos tesz javaslatot a besorolásra az operatív törzsnek, amely aztán a kormánynak tesz ajánlást. Az országok három kategóriába sorolásával azt igyekeztek lehetővé tenni, hogy a beutazás ne legyen kizárt, de a biztonság érdekében szigorítottak a feltételeken. Bár a legkisebb kockázatot a határok teljes lezárása jelentené, ez nem lenne méltányos megoldás; főként, mert sok magyar él külföldön. Aki igazolni tudja, hogy túl van a fertőzésen, mentesül az utazási korlátozások alól.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 16-án (MTI/Máthé Zoltán)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 16-án (MTI/Máthé Zoltán)

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink