hirdetés
2023. február. 01., szerda - Ignác.
hirdetés

Jönnek a garázskoncertek, cél a rendes tanévindítás

Gulyás: Részletes szabályokat ad ki az Emmi a tesztelésről

Maradnak az eddigi szabályok. 500 fő feletti zenés-táncos rendezvény augusztus 15. után sem tartható, de 5,3 milliárddal segíti a kormány a zenész szakmát – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Hosszabb ideje minden ülését a járványügyi helyzet elemzésével kezdi a kormány, amely szerdán este fél 11-ig ülésezett. Megállapításaik szerint Magyarország azon államok közé tartozik, amelyek a legsikeresebben kezelték a vírus első hullámát, de azt is látjuk, hogy ez csak részsiker – mondta a miniszter, jelezve: közeledik a második hullám, sőt sok helyütt azt mondják, az már meg is kezdődött.

A kormány azt látja, hogy hazánkban stagnál a helyzet, miközben másutt kézzelfoghatóan romlik. Gulyás Gergely külön kiemelte Szerbiát, Romániát, a Balkánt, különösen Koszovót; mint fogalmazott, a helyzet Nyugat-Európában kevésbé drámai, de a helyzet ott is rosszabbodott. Jó hírként említette ugyanakkor, hogy Horvátországban az elmúlt 9 napban például csökkent az aktív esetek száma, és Szlovéniánál is szerény mértékű csökkenés látszik. A környező országok többségében azonban romlott a helyzet, és ez igaz a világra is. Éppen ezért az operatív törzs javaslatára a kormány úgy véli, hogy kockázatos lenne itthon a változtatás, a cél ugyanis az, hogy szeptember elsejével a tanévet rendes tanulmányi rendben lehessen elkezdeni.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 30-án (MTI/Máthé Zoltán)
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 30-án (MTI/Máthé Zoltán)

Gulyás a szabályok betartására – a védőtávolság tartására és a helyes maszkviselésre – kért mindenkit, mert a jelenlegi szabályok beváltak. Később, kérdésre kifejtette, továbbra is szankcionálhatják azokat, akik nem tartják be a szabályokat, de elsősorban a közös felelősségre hívta fel a figyelmet. Mint közölte, az elmondottak értelmében az 500 fő feletti zenés-táncos rendezvények tilalmát fenntartják augusztus 15. után is. Mivel azonban a zenész szakmát az elmúlt hónapok nehéz helyzetbe hozták, a kormány 5,3 milliárd forint támogatásról döntött. A tervek szerint garázskoncert-sorozatokat szerveznek, amelyek felvételeit mindenki számára elérhetővé teszik. A rendezvényeket a Magyar Turisztikai Ügynökség fogja lebonyolítani; a részletekről néhány napon belül tájékoztatnak, de az biztos, hogy 800 millió forintot az 5,3 milliárdból kifejezetten a cigány zenészek megsegítésére szánnak.

Kérdésekre válaszolva a többi közt elhangzott, az egyszerűsített receptkiváltás a kormány tervei szerint nemcsak szeptember tizenhetedikét, hanem a járványt követően is fennmarad, az erőforrás minisztérium dolgozik a megoldáson. A veszélyes országokból érkezők tesztelésével kapcsolatban a szaktárca részletes szabályokat ad majd ki, mondta el Gulyás Gergely. A járvány esetleges második hullámával kapcsolatban ma még sok a bizonytalanság, a korábbi tapasztalatokat hasznosítani fogják. Mivel ma senki nem tudja megmondani, el tudjuk-e kerülni a második hullámot, így arra sincs válasz, hogy a fertőzések esetleges újabb felfutása esetén mi várható az egészségügyben. A betegek korábbi hazaküldését a kórházakból – a miniszter szerint ez mintegy 13 százalékot érintett –  összességében akkor is jó döntésnek tartja, ha az élet nem indokolta a legrosszabb forgatókönyvet.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
hirdetés

Könyveink