2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Visszaállhatnak a régi rendbe a magánszolgáltatók

Kötelező lesz a szűrés a kórházakban és a maszkviselés az üzletekben

Kötelező koronavírus-szűrés lesz a kórházakban és az idősotthonokban – számolt be a kormány szerdai ülésén született döntésről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A kórházba érkező, és az onnan távozó betegeket kötelezően szűrni kell, ugyanez vonatkozik az idősotthonokra is, ahol valamennyi dolgozót is tesztelik – jelentette be Gulyás Gergely kabinetminiszter a Kormányinfón, ahol ismertette azokat a döntéseket, amelyekről szerdai ülésén határozott a kormány.

A magán egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó korlátozásokat feloldják, elsősorban annak érdekében, hogy tehermentesíteni tudják a közegészségügyet, ahol viszont csak később, négy időpontban, különböző ütemezéssel oldják fel az egyes ellátásokra vonatkozó restrikciókat – mondta a miniszter.

A jövőben több adatot hoznak nyilvánosságra a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, így a főváros, és a szigorú korlátozó intézkedések hatálya alatt maradó járások megbetegedési és halálozási mutatóit lebontva közlik a jövőben, így a bevezetett intézkedések hatása is jobban nyomon követhetővé válik.

Az egészségügyet érintő szakmai kérdésekben nem születnek politikai döntések – így válaszolt Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy a járvány elmúltával újraaktiválják-e a kiürített kórházi ágyakat, illetve, hogy lesz-e ágazati reform. Hasonló választ adott arra a felvetésre is, hogy átlagosan mindössze 1,6 tesztet végeztek el egy személyre vonatkozóan a múlt héten nyilvánosságra került adatok szerint. Kifejtette azonban, hogy immár jelentős tartaléka van hazánknak tesztekből, ezért a kormány dönthetett arról, hogy felgyorsítják az egészségügyi dolgozók szűrését is, és az idősotthonok alkalmazottait kivétel nélkül tesztelik.

A védekezés első fázisának legfontosabb eleme az egészségügyi ellátórendszer felkészítése volt arra, hogy tömeges megbetegedések esetén is fogadni tudja a fertőzötteket – mondta összefoglalójában a miniszter, jelezve, hogy amíg nem készül el a Covid-19 megelőzésére szolgáló vakcina, a vírus hosszú távon velünk marad. A felkészülés elmúlt 50 napjában a betegellátáshoz szükséges beszerzéseket bonyolították le, és kórházat építettek. A legrosszabb forgatókönyvre készülve, orvosszakmai szempontok alapján döntött a kormány nyolcezer lélegeztetőgép megvásárlásáról – hangsúlyozta.

A védekezés második szakasza május 4-én kezdődik, a kormány fokozatosan, szigorú menetrend szerint, a fertőzés területi sajátosságait is figyelembe véve lazít a korábbi intézkedéseken, így Budapesten és Pest megye egyes járásaiban a szigorú eljárásrend továbbra is fennmarad. Az idősek továbbra is csak 9-12 óra között vásárolhatnak az élelmiszerüzletekben és gyógyszertárakban.

Kötelező lesz a szájat eltakarni a boltokban és tömegközlekedési eszközökön, valamint be kell tartani a másfél méteres védőtávolságot.

Június 2-áig fennmarad a tantermen kívüli digitális oktatási rend, május végén születik döntés arról, hogy a nyár első hónapjában mi történik majd – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy az ingyenes parkolásra továbbra is lehetőség van az ország egész területén.

A rendezvényekre vonatkozó korlátozások érvényben maradnak, augusztus 15-éig az ötszáz főnél nagyobb eseményeket nem lehet megtartani.

Vidéken a kijárási korlátozásokat eltörlik, új, lazább szabályokat vezetnek be, amelyek értelmében május 4-étő az éttermek, szállodák, kávézók teraszai, kerthelyiségei szabadon nyitva tarthatnak, ahogyan a strandok, szabadtéri fürdők, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok is fogadhatják a látogatókat. Az amatőr és profi sportolóknak engedélyezik az edzéseket, a sporteseményeket azonban egyelőre csak zárt körben lehet megtartani. Az esküvők, temetések és szentmisék a védőtávolság megtartásával megrendezhetőek – sorolta a határozatokat a miniszter.

Müller Cecília: Nem lélegezhetünk fel!

Számítunk a fertőzöttek számának emelkedésére, de szoros kontroll alatt tartjuk a járvány elleni védekezés második szakaszában életbe lépő intézkedések hatásait, hogy szükség esetén be tudjanak avatkozni. Ezt már Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette ki az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Megerősítve a kabinetminiszter szavait elmondta, hogy az egészségügyi ellátórendszer felkészült a betegek fogadására.

Az elmúlt napon 73 ezerre emelkedett az elvégzett PCR mintavételek száma, a járványügyi adatok továbbra is azt igazolják, hogy gócok az idősotthonokban és a kórházakban, azaz a zárt közösségekben alakultak ki. Az átfertőzöttség a lakosság körében alacsony, azonban ez nem jelenti azt, hogy vége van a járványnak – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos.

A 998 kórházban kezelt páciens közül jelenleg 54 Covid-19 beteg van lélegeztetőgépen. A készülék kezelése komplex tudást igényel, amire a szakorvosok képezik ki kollégáikat és az ápolókat. Online képzésre 23 ezren jelentkeztek összesen, több mint ötezer orvos, valamint 15500 ápoló és rezidens, közülük 18 ezren már sikeres záróvizsgát is tettek. Müller Cecília megemlítette azt is, hogy 1900 civil önkéntest képeznek segédápolónak, akik az intézményekben segítik majd a betegek ellátását.

Érkeznek az intézményparancsnokok

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter már aláírta azt a javaslatot, amely Pintér Sándor belügyminiszter jóváhagyására vár annak érdekében, hogy megkezdhessék a munkát az intézményparancsnokok, akik a 200 főnél több gondozottat ellátó idősotthonokban teljesítenek majd szolgálatot. Erről Halmosi Zsolt vezérőrnagy, országos kórházparancsnok számolt be az operatív törzs tájékoztatóján, felsorolva azt is, hogy az országban összesen 15 idősotthon felel meg a vonatkozó kormányrendeletben foglaltaknak, köztük nyolc önkormányzati, öt központi költségvetése, három egyházi, és két magánintézmény. Az intézményparancsnokok a járványügyi szabályok betartását és az egészségügyi készletek kezelését ellenőrzik.

Az elmúlt 24 órában 1186 hatósági házikarantént rendeltek el a hatóságok – hangzott még el az online eseményen.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés