hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Kórházak a NAV végrehajtási eljárás alatt álló adózók listáján (Cáfol a NAV...)

A Népszava két budapesti kórházat is talált a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál (NAV) a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájában.

Inkasszóval kellett beszednie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) a Jászberényi Szent Erzsébet kórház mintegy 57 millió forintos közteher-tartozását – értesült a Népszava. A lap úgy tudja: az összeg leemelése az intézmény számlájáról okozott némi problémát az adott időszakban a kórház egyéb napi fizetési kötelezettségeinek teljesítésében.

Az megkérdezett szakértő bizarrnak ítélte, hogy az állami fenntartású intézmény tartozásának behajtására az állam indítson végrehajtást, de mint megjegyezte: a NAV-nak éppen az a dedikált feladata, hogy a köztartozásokat beszedje.

A jászberényi kórház története vélhetően nem egyedi, a lap további két fővárosi kórházat – a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézetet, valamint a Károlyi Sándort – is talált a NAV-nál a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájában.

Megkérdezték a kórházfenntartót, eddig hány alkalommal inkasszált a NAV az egészségügyben. Mely intézményeket érintette? Konkrétan mit jelent, ha egy kórház a végrehajtás alatt lévő intézmények listájára kerül? Az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFÖ) kapott válasz a konkrét kérdéseket nem érintette, mindössze annyit írtak: „Értesüléseivel ellentétben hazánkban nincsen fizetésképtelen, állami fenntartású kórház. Kórházaink gazdasági működése stabil, köszönhetően a kormányzati beavatkozásoknak.”

Frissítés:

A cikk megjelenését követően a NAV e-mailben reagált a hírre: „Álhír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal inkasszót hajtott végre a Jászberényi Szent Erzsébet kórház számláján. A valóság ezzel szemben az, hogy a NAV sem most, sem a korábbiakban nem folytatott végrehajtási eljárást a jászberényi kórházzal szemben.”

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink