hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kínában a legtöbb, Dániában a leggyakoribb, Mongóliában a leghalálosabb

Kína világelső az új daganatos megbetegedések számát tekintve, de a lakosság-arányosan sok fejlett országban rosszabb a rákhelyzet – tűnik ki az Egészségügyi Világszervezet jelentéséből.

A rákbetegségekről készült nemzetközi tapasztalatokat összegző WHO-tanulmány 2012. évi adatai szerint a legsúlyosabban érintett térségek a fejlődő világ államai Afrikában, Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerikában. A világon összesen 14 millió új esetet és 8,2 millió halálozást regisztráltak.

Kínában 3,07 millió diagnosztizált esetet vettek nyilvántartásba, ami csaknem 22 százaléka a globális számnak. A rákbetegségben elhunytaknak közel 27 százaléka volt kínai, a számuk 2,2 millió körül volt.

Mindazonáltal a kutatók szerint a lakosságra vetített arányokat illetően nem Kína vezet. A daganatos betegségeket illetően Dánia, Franciaország, Ausztrália, Belgium és Norvégia áll a lista élén. A halálozások tekintetében Mongólia, Magyarország, Örményország, Szerbia és Uruguay a listavezetők.

A hongkongi lapban megszólaló Cse Hsziu-ji, a pekingi tüdőrák-kezelő központ igazgatója arról számolt be, hogy a tüdőrák mellett a máj-, a nyelőcső- és a gyomorrák a legelterjedtebb daganatos betegség Kínában. A szakember szerint igen fontos lenne az embereket meggyőzni arról, hogy nem minden rákbetegség gyógyíthatatlan. E nézet elterjedtsége ugyanis akadálya a betegségek korai stádiumban történő felfedezésének.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink