hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Sok az ártalmatlan rák

Egy amerikai tanulmányban az alacsony dózisú CT-vel felderített tüdődaganatok több mint 18 százaléka bizonyult ártalmatlannak – írja az MNO.

A kutatás szerint a CT-vizsgálattal korán felderített és kezelésnek alávetett tüdődaganatok majdnem húsz százaléka annyira lassan növekszik, hogy valószínűleg sosem okozna problémát – írja a lap.

A CT-vel diagnosztizált, ártalmatlan tumorok közül egy sem volt úgynevezett tévesen pozitív, vagyis a további tesztek is megerősítették, hogy tüdőrákról van szó, ám olyanról, amely nem okoz tüneteket, és nem valószínű, hogy valaha is halálosnak bizonyulna – olvasható a JAMA Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmányban.

Az eredmények azonban valószínűleg nem változtatnak azon, ahogy az orvosok a tüdőrákot kezelik. Egyrészt, mert a betegséget általában a tünetek megjelenése után diagnosztizálják, amikor már a közönséges mellkasi röntgen is kimutatja. Másrészt, mert az orvosok nem tudják még, hogyan állapítsák meg a tünetmentes pácienseknél a rákot, de CT-vizsgálattal kimutatott tüdőrák lehet veszélyes, ezért automatikusan agresszív kezelésnek vetik alá mindegyiketolvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés