hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségpolitika

Kihalnak a somogyi falvak – szerencsére csak papíron

Papíron már alig laknak Pogányszentpéteren. Az itteniek jobban járnak egy nagykanizsai lakcímmel a kórház miatt, amely visszafordítja a somogyi betegeket.
– Nyolc település 4500 lakója kerül nehéz helyzetbe, ha ez nagyon hamar nem változik meg – véli Didicsné Kardos Györgyi, Pogányszentpéter polgármestere. Mint a Somogyi Hírlapnak elmondta: megállapodásuk van, hogy járó- és fekvőbeteg-ellátásra fogadja a kanizsai kórház a somogyi betegeket, noha erre törvény nem kötelezi.  
 
Eddig mindez jól működött, azonban az elmúlt hetekben többeket is visszafordítottak, illetve volt, akit elláttak, de nem túl kedvesen közölték vele, hogy nem itt lenne a helye.
 
– A lakosok aláírásgyűjtést kezdeményeznek, önkormányzatunk levélben keres meg minden illetékest, hogy az évtizedek óta jól működő rendszert visszaállítsák – mondta Didicsné Kardos Györgyi. 2007-ben állapodott meg a kórházzal a nyolc somogyi település, s nem értjük, most mi történt, hiszen hivatalos értesítést eddig nem kaptunk. Ugyanakkor tudjuk: az orvosoknak kiadták, nem láthatnak el somogyi beteget. Mindennek beláthatatlan következményei lesznek, az emberek átjelentkeznek Nagykanizsára. 
 
A gyerekes családok közül sokan már megtették, amikor kanizsai iskolába akarták íratni a gyerekeiket, most folytatják a nyugdíjasok a kórházi ellátás miatt. Mi lesz így a falu normatívájával? Vagy kérjük, hadd tartozzunk Zala megyéhez? Másrészt a somogyi kórházakba eljutni egy-egy vizsgálatra csak úgy lehetséges, ha szabadságot vesznek ki a megyehatár mentiek, ráadásul az útiköltséget is utólag fizetik meg, ami ekkora távolságnál (Pogányszentpétertől Kaposvár 70, Nagyatád 35 kilométer, míg Nagykanizsa csak 10) nem mindegy. Kanizsával az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) is spórolnánk! 
 
– A nyolc település kérését megalapozottnak és egyben megtisztelőnek is tartja kórházunk vezetése – mondta Bátorfi József főigazgató. Kapacitásunk lenne rá, a szakmai háttér is biztosítva van, csupán a fedezet hiányzik. A november óta meghatározott és valamennyi hazai kórházat érintő Teljesítmény Volumen Korlát (TVK) ugyanis a területileg illetékes és kötelezően ellátandó betegeink gyógyítására sem elegendő. A Controlling Osztályunk számítása szerint havonta ötvenegymillió forint finanszírozáscsökkenéssel kell számolnunk, amit lehetetlen kigazdálkodni, a kórház a túlélésért küzd.
 
A főigazgató azt mondta: nem tud ellátási szerződésről, csak erre irányuló igyekezetről, kiterjedt levelezés formájában. A levelezés résztvevői az adott települések polgármesterei voltak, valamint Nagykanizsa város polgármestere, a kórház akkori főigazgatója és két egészségügyi miniszter, de egyezség nem született, és nem is születhetett, mert akkor törvényt kellett volna módosítani.
 
A területi felosztás és a hozzá illesztett kapacitásmódosítás csak a kórházakat fenntartó önkormányzatok konszenzusával valósítható meg, a Regionális Egészségügyi Tanács, az ÁNTSZ és az OEP bevonásával – összegzett a főigazgató. – Az Egészségügyi Minisztérium az ő javaslatuk alapján mérlegelheti a törvénymódosítást. Mi támogatjuk,  hogy a terület- és kapacitásátcsoportosítás a nyolc falu lakosainak érdekében megvalósulhasson.
 

cimkék

hirdetés

Könyveink