2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Jakab Ferenc: Gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe

Nagyon aggasztónak látja a járványhelyzetet Jakab Ferenc, a koronavírus akciócsoport vezetője, derül ki a 444.hu tudósításából.

„Ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat, és baj lehet belőle” – mondta egy online beszélgetésen Jakab Ferenc, amit Constantin Tamás gyermekorvos szervezett, és részt vett rajta még Falus András immunológus és Tordas Dániel gyermekorvos is. „Nem látjuk, hogy a járvány platózna, csúcsosodna, vagy bármit is csinálna. A számok emelkednek.”

Jakab szerint „ha minden így marad, és komolyabb intézkedések nem történnek”, akkor a következő egy hónapban drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám. Már most is növekszik a fertőzöttek átlagéletkora: néhány héttel ezelőtt még 30 körül volt, mára elérte a 40-et. Azt mondta, arra kell számítani, hogy egyre nagyobb mértékben fognak megfertőződni az idősek, így többen kerülnek majd kórházba, lélegeztetőgépre, és növekedni fog a halálozások száma is. „Ami még nagyon félő, hogy be fog robbanni az idősotthonokban, szociális intézményekben is.”

Jakab szerint lassan a tesztelési kapacitásainkat is kimerítjük. 

Kritizálta az október elsejétől bevezetett, kötelező iskolai lázmérést is, aminek „sem szakmailag, sem járványügyileg nincs semmi értelme, irreleváns döntés”. Ezt azzal indokolta, hogy a fertőzöttek, főleg a gyerekek, sokszor nem lázasak, a tünetmentesek nem lázasak, és a fertőzöttek a tünetek megjelenése előtti 1-2 napban is továbbadhatják a vírust.

Több értelmét látná a lázmérésnek, ha nem a bejáratnál, hanem odabent, az osztályteremben történne, elkerülve a tömegjeleneteket. 

Falus András részben a vakcinafejlesztésről beszélt. Optimista, mert általában 4-5 év szokott eltelni a kísérletek megkezdésétől a védőoltás beadásáig, de most 6-7 hónap alatt óriási előrelépés történt. Szerinte sokat segíti a vírussal kapcsolatos kutatásokat, hogy a legnagyobb tudományos folyóiratok, mint a Nature vagy a Science, ingyenesen hozzáférhetővé teszik a legjobb cikkeiket. A Nature-ben például nemrég részletes összefoglaló jelent meg a vakcinafejlesztések állásáról.

A 444.hu tudósítása.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés