hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Így alakultak a kórházi várólisták

A NEAK aktuális adatai alapján az Mfor elemezte, hogy mennyit változtak a kórházi várólisták a tavalyi állapotokhoz képest.

A csökkenő betegszám és a kisebb-nagyobb mértékben mérséklődő várakozási idő pozitívum, ami köszönhető annak, hogy a kormány 2010 óta összesen 25 milliárd forintos többletforrást biztosított a legnagyobb várakozási idővel rendelkező műtétek elvégzésére, de annak is, hogy sokan már a magán egészségügyi szolgáltatóknál keresik a gyógyulást – állapítja meg az Mfor.

Egy csípőprotézis-műtétre ma Magyarországon a tervezett 234 nappal szemben 72 napot (tavaly 94) kellett várniuk a betegeknek átlagosan. Jelenleg 3539 ember vár az állami egészségügyi intézményekben arra, hogy megműtsék a csípőjét, amire Észak-Magyarországon még mindig közel fél évig, 175 napig, Délközép-Magyarországon és Északközép-Magyarországon 37 napig kellett várni az elmúlt fél év statisztikái szerint. 

Laparoszkópiás epekőműtétre 405-en várnak, s a betervezett 41 nap helyett 15 nap (tavaly 34) a tényleges átlagos várakozási idő. Ez azt jelenti, hogy Nyugat-Közép-Magyarországon 33 nap, de Dél-Közép-Magyarországon 0 (!) a várakozási idő.

Gerincstabilizáló műtétre 847 ember várakozik, s a tervezett 183 nap helyett 31 nap (tavaly 46) az átlag várakozási idő. Igaz, hogy Dél-a Dunántúlon még mindig 106 nappal kell számolni, de Dél-Közép-Magyarországon már csak 2 napba telik műtőasztalra kerülni. Gerincsérvműtétre jelenleg 44 fő vár, de 2019 második félévében már 8 nap múlva (tavaly 10) meg is történt a beavatkozás. Jelentős, kiterjesztett gerincműtétre 53-an várnak, s a tervezett 311 napos várakozási idő az elmúlt hat hónapban 63 nap volt (tavaly 62). Mindez annak az átlaga, hogy Nyugat-Közép-Magyarországon sajnos még közel három hónapig, 85 napig, ugyanakkor Észak-Alföldön pedig csak röpke 3 napig kell rostokolni a bepakolt kórházi nagytáska mellett.

Garat- és orrmandula műtétre 891 fő várakozik, s az elmúlt hat hónapban átlagosan 15 nap (tavaly 16) alatt el is végezték a műtéteket. 

Az egyik legnagyobb beavatkozásra, a nyitott szívműtétre 668 fő vár, itt is némileg jobbak lettek az arányok, a tervezett 228 nappal szemben 50 napos (tavaly 58) a várakozás.

(forrás: Mfor)

cimkék

hirdetés

Könyveink