hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A várólistás betegek nyomában

Hova tűnt 10 ezer beteg a várólistákról? A kérdést az Mfor tette fel, miután két hónap alatt közel harmadával csökkent a várakozók száma.

Minden jel arra utal, hogy bár áprilistól új jogszabályok léptek életbe a várólistákra vonatkozóan, ez egyelőre csak a páciensek "átsorolásában" mutatkozik meg. A NEAK honlapján nemcsak a várólistákat, hanem az előjegyzési listákat is le lehet kérdezni, az utóbbin szereplők száma pedig a többszörösére emelkedett. Míg korábban összesen 3-4000-en szerepeltek az előjegyzési listákon, jelenleg már több mint 11 ezer pácienst tart nyilván a rendszer.

A várólisták és előjegyzési listák átrendeződésére a nemrég eszközölt rendszerbeli változások adnak magyarázatot – tájékoztatta az Mfort a NEAK.

"A várólista nyilvántartási rendszerben az elmúlt időszakban a várakozók száma jelentősen csökkent, miközben az előjegyzett betegek száma emelkedett. Ehhez a változáshoz jelentősen hozzájárult a közelmúltban életbe lépett új szabályozás, valamint a várólistát kezelő informatikai rendszerünkben bevezetett új figyelmeztető funkciók is. Ennek hatására a kórházak regisztrálási gyakorlatában a két kategória kezelése jelentősen javult, ezzel magyarázható az átrendeződés."

Azt ugyanakkor megjegyzik, hogy az új rendszerre történő átállás jelenleg is tart, valamint folyamatosan értékelik a kórházaktól érkező visszajelzéseket, így még a következő hónapokban is várható a listák kisebb-nagyobb módosulása.

"A rendszer bevezetésére nem volt felkészülési idő, a nagy, sok szakmás intézményeknek az eddigi, megszokott rendjüket meg kell változtatni, ami inkább nehezen megy, mint egyszerűen – mesélte a lap forrása. A legfőbb probléma azonban mégsem magával a rendszerrel van, hanem a páciensek hozzáállásával. Mint azt az informátor kiemelte: Magyarországon szabad orvosválasztás van:

"Sok műtétre váró beteg nem időpontot választ, hanem orvost. Azaz megvárja, amíg a választott orvos ráér őt megműteni, eközben a rendszer jelzi, hogy egy másik orvos ráérne 2 hónappal hamarabb, és emiatt a hibát jelez az intézmény felé. Ezt pedig nehéz korrigálni".

(forrás: Mfor)
hirdetés

Könyveink