hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Alkotmánybírósághoz fordul Szabó Tímea

Hozzájárulás nélkül is lehallgathatják az egészségügyi dolgozókat

Az egészségügyi dolgozókat hozzájárulásuk nélkül is ellenőrizheti a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), írja a 24.hu.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője azt követően fordult az írásbeli választ igénylő kérdéssel Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy egészségügyi dolgozókkal megbízhatósági vizsgálattal kapcsolatos beleegyező nyilatkozatot akartak aláíratni a munkáltatóik. Mint a MedicalOnline megírta, tévedéséből küldte ki az Országos Kórházi Főigazgatóság azt a levelet, amely szerint az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alá tartozóknak bele kell egyezniük a vizsgálatba, ellenkező esetben elvesztik állásukat.

Kontrát Károly belügyi államtitkár most azt válaszolta Szabó Tímeának, hogy a Rendőrségről szóló törvény 2021. január 1-jétől hatályos módosítása alapján az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók megbízhatósági vizsgálat alá vonhatóak. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján ehhez nem szükséges hozzájáruló nyilatkozat aláírás.

Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi dolgozókat hozzájárulásuk nélkül is ellenőrizheti az NVSZ, írja a 24.

Alkotmánybírósághoz fordulok az orvosokat, ápolókat érő hátrányos megkülönböztetés miatt. Az egészségügyi dolgozókat engedély nélkül is le lehet hallgatni, a rendőröket meg csak az ő hozzájárulásukkal? Hát hol élünk? írja a Párbeszéd képviselője a Facebookon.

(forrás: 24.hu, Facebook)
hirdetés

Könyveink