hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hamis gyógyszerek az interneten

Az internetezők egynegyede vásárolt már vényköteles gyógyszert recept nélkül Magyarországon, annak ellenére, hogy a termékek döntő többsége hamis. Európa-szerte mégis egyre többen választják a gyógyszerbeszerzésnek ezt a kényelmes, de rendkívül kockázatos módját – derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) közleményéből.

A szervezet korábbi országos reprezentatív felmérése azt mutatta, hogy 5-7 százalék azoknak az aránya, akik vásárolnának bizonytalan forrásból származó gyógyszert. A most publikált új kutatásban a rendszeres internethasználók gyógyszervásárlási szokásait mérték, mivel az európai tendenciák azt mutatják, hogy egyre inkább ez válik a hamis gyógyszerek kereskedelmének terepévé.

A gyógyszervásárlók közül mindenki vásárol patikában, míg kizárólag patikában a megkérdezettek háromnegyede vásárol. Minden negyedik internetező vásárolt már vényköteles gyógyszert recept nélkül. A beszerzés elsődleges forrása az internet vagy egy ismerős. Sokan nem is tudják, hogy receptköteles gyógyszert szereztek be nem biztonságos forrásból.

Az elemzés szerint a jövőben tízből négyen vásárolnának gyógyszert patikán kívül, ha a gyógyszert Magyarországon nem forgalmaznák. Tíz százalékos árkedvezmény mellett 11 százalék, 30 százalékos megtakarítás esetén pedig már 29 százalék vásárolna gyógyszertáron kívül orvosságot.

Mitől olcsóbb?

A megkérdezettek közel 60 százaléka szerint azért olcsóbbak a patikán kívül vásárolt gyógyszerek, mert nem kell az árukból patikát és alkalmazottakat fenntartani, illetve mert nem fizetnek adót, és nincs marketingköltségük sem.


Mitől olcsóbbak a patikán kívüli termékek?

Mindössze a megkérdezettek harmada vélekedik csak úgy, hogy az olcsóság ára a kevesebb hatóanyag, s kevesebb, mint a válaszadók negyede ismeri fel, hogy az alacsony ár eléréséért az ismeretlen gyártó ki is hagyja a hatóanyagot a termékből.

Gyógyszert interneten árusítani illegális

A fókuszcsoportos kutatás eredményei szerint a vásárlók és nem vásárlók között a fő különbség a bizalmatlanság: akik nem vásárolnak azért teszik, mert nem bíznak a gyógyszerek online beszerzésével kapcsolatban. Akik kihasználják az online beszerzés lehetőségét úgy vélik, a webáruházak ellenőrzött, szabályozott intézmények, és azokat leellenőrizhető cégek üzemeltetik, ám az egyéb nem gyógyszertári beszerzési forrásokat – mint például piac – azonban ők is elutasítják. Ez azt jelenti, hogy az emberek nem tudják, hogy Magyarországon gyógyszert interneten árusítani illegális.

A másik súlyos probléma, hogy a vásárlást elutasítók is meggyőzhetők: mivel hangsúlyozzák, mennyire fontos számukra a biztonság, ha annak érzetét vagy illúzióját megteremtik számukra, akkor könnyen hajlanak a vásárlásra.

Érvek és ellenérvek

A résztvevők az online beszerzés előnyei között toronymagasan legtöbbször az alacsony árat említik. Az ár mellett előnyként elhangzott az egyszerűség, a diszkréció, és hogy így másként nehezen beszerezhető termékekhez is hozzájutnak.

Nehezen beszerezhető termékek közt több olyan is szerepel, amelyet hivatalos forrásból pusztán azért nem lehet megvenni, mert kivonták a forgalomból. A MedicalOnline által is ismertetett rimonabant hatóanyagot tartalmazó, 2008-ban bevont Acomplia elnevezésű elhízás elleni gyógyszer hamis verziója például könnyedén beszerezhető az internet segítségével.

Holland és lengyel kutatók által végzett laborvizsgálatok öt mintából négyben rimonabant, kettőben rimonabant származékot, egyben kis mennyiségű szibutramint, illetve ennek származékait mutatták ki. A szibutramin forgalmazása – szintén annak mellékhatásai miatt – az Európai Unió országaiban nem megengedett. A hatóanyag szívritmuszavart, vérnyomás-emelkedést okozhat, ami egy szívbeteg esetében könnyen életveszélyes következményekkel járhat. A közelmúltban szibutramint találtak a recept nélkül kapható Alli pirulák hamisított verzióiban is.

A HENT teljes közleménye, pontos adatok és a kutatás további megállapításai itt találhatók!

(forrás: HENT/MTI)
hirdetés

Könyveink