hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Előminősítési fázissal indul az egészségipari EU-pályázat

Huszonhárom milliárdos egészségipari EU-pályázat jön áprilisban a koronavírus elleni védekezés jegyében, írja a Portfolio.

Még múlt csütörtökön kora este tették ki e hét kedd kora esti határidővel a hivatalos pályázati oldal társadalmi egyeztetési felületére azt az új EU-pályázatot, amely „Mikro-, kis- és középvállalkozások egészségipari termékek gyártására irányuló fejlesztéseinek támogatása” címet és GINOP-1.2.15-21 kódszámot visel és a kiírás szerint 30-2000 millió forint közötti feltételesen visszatérítendő támogatást kínál kis- és középvállalkozások gyors, 6 hónapon belül megvalósított projektjeire.

Ez azt jelenti, hogy ha az előzetesen megállapított projektcélokat sikerül teljes egészében elérni, akkor a megkapott forrást nem kell visszafizetni, a céloktól elmaradás mértéke függvényében viszont később vissza kell fizetni pénzt.

A pályázat indokoltságát összefoglaló felvezető szerint

  • „A COVID-19 világjárvány következtében bebizonyosodott, hogy azon országok tudnak igazán hatékonyan védekezni a járványveszély ellen, akik képesek hazai előállításban, gyártásban fedezni az egészségügy számára, nemzetgazdaságilag fontos termékek iránti felmerülő hirtelen igényt. Ezért egyrészt rövidtávon szükséges a kritikus infrastruktúra hazai megerősítése a különböző gyártókapacitások fejlesztésén keresztül, másrészt közép- és hosszú távon javítani kell a hazai egészségipar régiós szerepét. Ebben kulcsszerepe van a hazai gazdaság bázisát jelentő kkv-k szerepvállalására, amelyek a vállalati szektorban foglalkoztatottak 71%-ának adnak munkát, és a vállalatok által előállított hozzáadott érték 54%-át képviselik.”
  • „A felhívás célja olyan kkv-k támogatása, amelyek egészségipari termékek gyártása terén terveznek technológiai és infrastrukturális fejlesztéseket, illetve kapacitásbővítő beruházásokat, amellyel hozzájárulnak a hazai egészségipar fejlődéséhez, az egészségügyi ellátás biztonságának javításához és a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.”

A kiírás néhány további fontos jellemzője:

  • A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 23,12 milliárd Ft. Jelen felhívás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 30-300 db.
  • Önállóan támogatható tevékenységek a) Új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, beleértve az automatizált termelési rendszerek fejlesztését, gyártási technológiák fejlesztését, folyamatautomatizálási eszközök, szenzor-, és vezérlés technológiák fejlesztését, robottechnológia alkalmazását, intelligens gyártás megoldások beszerzését. Az önállóan támogatható tevékenységek költségének el kell érniük a projekt elszámolható összköltségének legalább 30%-át. Számos önállóan nem támogatható tevékenységet is tartalmaz a kiírás.
  • A koronavírus-járvány szempontjából releváns termékek előállítására irányuló projekt megvalósítása esetén a projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartam az alábbiak szerint alakul: 1) a projekt megkezdése nem lehet korábbi, mint 2021. január 4., 2) a projekt fizikai befejezésére legfeljebb az Irányító Hatóság vezetője által meghozott támogatási döntés napjától számított hat hónap áll rendelkezésre, de a legkésőbbi fizikai befejezési határidő 2021. december 31., a két időpont közül a korábbi az irányadó.
  • A pályázattal kapcsolatos előminősítési kérelmek az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft-hez nyújthatók be 2021. március 10-től 2021. március 24-ig. Jelen felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtása 2021.04.08. 9:00-tól 2021.04.29. 12:00-ig lehetséges.

További részletek a Portfolion.

(forrás: Portfolio)

cimkék

hirdetés

Könyveink