hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

„Egyetemesítenék” a Kenézy kórházat

Debrecen azt kéri a humán tárca vezetőjétől, hogy a Kenézy kórház fenntartói jogát január elsejétől adják át a helyi egyetem rektorának.

Debrecen és a helyi egyetem egységes betegellátó-rendszer létrehozását kezdeményezi az emberi erőforrások miniszterénél. Az erről szóló levelet Kósa Lajos, a városi fideszes polgármestere és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora sajtótájékoztatón írta alá pénteken.

Kósa Lajos elmondta: azt kérik Balogh Zoltántól, hogy a debreceni Kenézy kórház fenntartói jogát január elsejétől a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) tegye át a DE rektorához, és adjon fél évet arra, hogy a klinika vezetésével megvalósítsák a teljes szervezeti-szakmai integrációt.

Az egységes debreceni betegellátó rendszerrel az ország legnagyobb egészségügyi intézménye jön létre, 42,5 milliárd forintos évi OEP-finanszírozással - tette hozzá a polgármester.

Most jött el az ideje annak, hogy egyetlen szervezetbe tömörítsék a város járó- és fekvőbeteg-ellátását: korábban a Kenézy kórházzal egy egységbe szervezték a városi járóbeteg-szakrendelőket, most pedig a klinika égisze alatt megvalósulhat az országosan is egyedülálló teljes egészségügyi integráció Debrecenben - magyarázta Kósa Lajos.

A kormánypárti politikus az MTI tudósítójának érdeklődésére hozzátette: a tervezett, később országos modellként is kezelhető integrációról előzetesen egyeztetett Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel és az egészségügyi államtitkársággal.

Szilvássy Zoltán rektor elmondta: az előzetes számítások szerint az integrációval együtt járó párhuzamosságok megszüntetésével mintegy 1,5 milliárd forintot takaríthatnak meg.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink