hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Egészségipar

Eddig ötmillió uniós polgárt oltottak be

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) pénteki becslése szerint ötmillió embert oltottak be a H1N1 vírus ellen az Európai Unióban. A szervezet szerint az eddig tapasztalt mellékhatások általában enyhék voltak.

„Az EMEA megerősíti a H1N1 vírus elleni pandémiás oltások hatékonyságát és biztonságosságát" című sajtóközleményében az ügynökség rámutat: mostantól két vakcina - a Novartis Focetria és a GlaxoSmithKline Pandemrix nevű szere - esetében egy adagban történő védőoltást javasol a korábbi két dózis helyett.

Az ügynökség rámutat, hogy e két oltóanyag, továbbá a Baxter Celvapan nevű vakcinájánál esetében eddig csak enyhe mellékhatásokat - esetlegesen lázat, hányingert, fejfájást, allergiás reakciókat (közöttük bőrallergiát) - tapasztaltak, ami a szervezet szerint a három szer biztonságos profilját bizonyítja.

Az EMEA szerint csak„nagyon kis számú" Guillain-Barré szindrómás megbetegedést (autoimmun, a perifériás - elsősorban a motoros - idegeket érintő gyulladás), illetve magzati halált jelentettek. Az ügynökség jelenleg vizsgálja ezeket az eseteket, és „a rendelkezésre álló információk alapján nincs bizonyíték arra, hogy ezek a megbetegedések kapcsolatban állnának a védőoltással".

Az EMEA közölte: a jövőben egy dózisban javasolja a Focetria és a Pandemrix történő alkalmazását a 18 és 60 közötti felnőttek számára, a gyermekek és serdülők esetében pedig a Focetriát 9 éves kortól, a Pandemrixet pedig 10 éves kortól lehet egyszeri oltásban alkalmazni. A Pandemrix egy adagban adható az idősek számára is. Az ennél fiatalabb gyermekek, illetve a immunrendszeri problémákkal küzdő felnőttek esetében azonban a kétszerre történő védőoltást javasolják, hogy megbizonyosodjanak róla: az immunrendszer megfelelően reagál a vakcinára.

Az EMEA szerint a Focetria és a Pandemrix egyszerre adható a szezonális influenza elleni védőoltásokkal. Az ügynökség tovább vizsgálja a Celvapan egyszeri adagban történő alkalmazásával kapcsolatos adatokat.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink