hirdetés
2020. július. 07., kedd - Appolónia.
hirdetés

Digitális diabétesz

Bionikus hasnyálmirigy, kézi kalóriaszkenner, olcsó vércukorteszt, diabéteszspecifikus technológia – csak néhány újdonság, amit a digitalizáció hozott be a cukorbetegséggel küzdők világába.

hirdetés

Diagnózis és diabulimia

Mint arról Craig Idlebrook beszámol az Insulin Nation című honlapon, az FDA már befogadott egy folyamatos glükózmonitorozásra alkalmas eszközt, amivel drót nélküli összeköttetéssel lehet a vércukorszintértékeket a követőkkel megosztani, továbbá van már olyan glükózpumpa is, amelyet befogadott az amerikai gyógyszerügynökség, míg egy másikra az EMA bólintott rá. A pumpák fejlesztésében a következő cél az olyan eszköz, ami az inzulin mellett a glükagon adagolására is képes, amihez már megszületett az első lépés: kifejlesztették a szobahőmérsékleten is stabil hormont.

A terápia mellett a diagnózis terén is van továbbhaladás: Craig Idlebrook a tavalyi év egyik legnagyobb eredményének tartja, hogy elkészült egy olyan fejlesztés, aminek segítségével vércukortesztcsíkokat lehet printelni igen olcsón: egy-egy tesztcsík nem kerül 5 centnél többe.

A diagnózis és terápia egy elhanyagolt területére is felhívja a figyelmet az Insulin Nation, mégpedig az 1-es diabétesszel szövődött evési rendellenességek világára. A diabulimiának is nevezett tünetegyüttes a testsúly kontrollja, a hízás elkerülése érdekében történő inzulinmanipulációt takarja. A jelenség az anorexiához hasonlóan főleg serdülő lányokra jellemző (az 1-es diabétesszel élő serdülő lányok akár 10%-a is érintett lehet, a fiúk 1,4%-a), akik nagy szénhidrát- vagy kalóriatartalmú étkezést követően azáltal akarják elkerülni a hízást, hogy nem adják be maguknak az inzulint. A rossz glikémiás kontroll hosszú távú eredményei természetesen katasztrofálisak lehetnek. A diabulimia kezelése speciális szakértőket igényel, pl. olyan pszichiáterek részvételét a terápiás teamben, akik a serdülőkor, a táplálkozási zavarok és a diabétesz világában egyaránt járatosak. Craig Idlebrook beszámolója szerint ilyen szakembereket az USA-ban is nehéz találni.

 

E-cukorbetegek és diabétesz 2.0

Egyre aktívabbak maguk a cukorbetegséggel élők és a diabéteszspecifikus technológia, a hordozható okoseszközök újdonságairól, az összegyűlő digitális adatok újszerű felhasználásáról írók az interneten. A Current Diabetes Reviews egy tanulmányaMarisa E. Hilliard és munkatársai: The Emerging Diabetes Online Community – bemutatja, milyen platformokon kommunikálnak a cukorbetegek a világhálón, tanácsokat ad a családtagoknak és a kezelőknek is, hogyan tudhatnak ők maguk is hasznosan részt venni a diabétesz 2.0 világában.

 

Magyar technofilek

A magyar cukorbetegek is aktívak az interneten, és leginkább az ő blogjaikat olvasva lehet megismerni pl. a technikai újdonságokat. Így kiváló információforrás orvosok és betegek számára egyaránt az Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom dr. Végh Dániel által vezetett honlapja (a fogorvos alapította egyébként a cukorbetegek első magyarországi futballcsapatát is FC DiaBeaters néven), ahol többek között megtudhatjuk, hogy elkészült az ingyenes Laborom applikáció diabéteszfókuszú verziója, bemutatásra került az első bionikus hasnyálmirigy (iLet), humán 1-es fázisba lépett az 1-es típusú diabétesz elleni védőoltás vagy hogy hogyan sikerült 3D printeléssel béta-sejteket helyezni egy extrahepatikusan transzplantálható vázra.

Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató blogján pedig (MedIQ) a diabétesz iránt érdeklődők többek között megismerhetik a Google cukormérésre képes kontaktlencséjét (a hírek szerint 2019 előtt nem kerül piacra) és a Tellspec szintén fejlesztés alatt álló kézi szkennerét, ami az étel molekuláris felépítését elemezve azonnal képes lesz megmondani, mennyi kalória (illetve milyen és miféle káros anyag) van a tányérunkon. Ha elkészül, nemcsak a cukorbetegeknek válik hasznára.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink