hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Csúcstechnológiás fejlesztések forradalmasítják a betegellátást

A csúcstechnológiás fejlesztésekre épülő, távvezérlésű és implantálható eszközöket alkalmazó új kezelési stratégiák néhány éve még tudományos-fantasztikus elképzeléseknek számítottak – ma már valóságosak és kézzel foghatóak.

Még száz év sem telt el azóta, hogy kanadai orvosok 1922-ben sikertörténetként számoltak be egy diabéteszes beteg inzulinkezeléséről. Az orvostudomány és a technológia rohamléptékű fejlődésével ma csak egy lépés választ el attól, hogy a betegek okostelefon-applikáció segítségével, az aktuális vércukorszinthez igazítva adagolják maguknak az inzulint. A csúcstechnológiás fejlesztésekre épülő, távvezérlésű és implantálható eszközöket alkalmazó új kezelési stratégiák – amelyek néhány éve még tudományos-fantasztikus elképzeléseknek számítottak – ma már valóságosak, kézzel foghatóak, és az orvostudomány minden területén teret hódítanak.

 

Keringésjavító aortamandzsetta

 

A C-Pulse® néven szabadalmaztatott (Sunshine Heart; Eden Prairie, Minnesota) experimentális terápiás eszköz lassítja a szívelégtelenég progresszióját, sőt, egyes esetekben akár vissza is fordíthatja a kórfolyamatot. A nagy vérkört ellátó főeret körülfogó miniatür mandzsettát egy apró mellkasi bemetszésen keresztül ültetik be a szervezetbe. A külső áramforrásról működtetett mandzsetta a szívfrekvencia ritmusában pumpáló nyomást fejt ki az aortára, növelve ezzel a nagy vérkörbe továbbított vérmennyiséget, és ezzel javítva a keringést.

 

Beültetett szívmonitor

 

Az FDA CardioMEMS™ HF System (St Jude Medical; St Paul, Minnesota) néven egy évvel ezelőtt engedélyezte azt a speciális eszközt, amely szintén a szívelégtelenségben szenvedők (NYHA III. stádium) életkilátásait hivatott javítani. Az érzékelő egységet katéteren keresztül helyezik be az arteria pulmonalisba.A szenzor az éren belüli nyomásértékekről és a szívfrekvenciáról küld folyamatos tájékoztatást a hozzá vezeték nélkül csatlakozó monitorra, innen pedig egy olyan webfelületre, ahol a kezelőorvos nyomon követheti betege állapotát. Ily módon a kezelés hatásossága is valós időben megítélhető. A klinikai vizsgálati adatok tanúsága szerint 37 százalékkal csökkenti a szívelégtelenség miatti hospitalizáció, és 78 százalékkal az ugyanilyen indokú ismételt kórházi ápolás gyakoriságát. Az American College of Cardiology idei éves kongresszusán (március 14–16, San Diego) bemutatott legfrissebb vizsgálati eredmények (CHAMPION) azt jelzik, hogy az a. pulmonalisban mért nyomás ismeretében alakított kezelés 57 százalékkal mérsékli a csökkent ejekciós frakcióval járó szívelégtelenségben szenvedő betegek mortalitását és javítja életminőségüket.

 

Gyulladáscsökkentő implantátum

 

Az immunrendszer és az idegrendszer kapcsolatát egyre több vizsgálati adat támasztja alá. A neuromoduláció egy különleges kísérleti eszköze a n. vagus közvetlen elektromos impulzusok általi stimulálásával csökkenti a szisztémás gyulladást. A stimuláció és a beültetett mikroregulátor töltése iPad-ről vezérelhető. Az Amerikai Reumatológiai Társaság 2012. éves kongresszusán bemutatott első vizsgálati eredmények szerint hatásosan enyhíti a rheumatoid arthritisben szenvedő betegek ízületi fájdalmát, és mérsékli az ízületbeli gyulladásos folyamatot.

 

Az alvási apnoe új kezelési lehetősége

 

Egy az FDA által tavaly engedélyezett implantátum (Inspire®, Inspire Medical Systems, Maple Grove, Minnesota) az obstruktív alvási apnoéban (OSA) szenvedők életminőségét javíthatja számottevően, felváltva a betegség kezelésére jelenleg alkalmazott CPAP és BIPAP készülékeket, amelyek a pozitív légúti nyomást biztosításával küszöbölik ki az alvás alatti légzészavart. A mellkasfalba ültetett apró impulzusgenerátor egység a beteg légzési ritmusához igazodva belégzéskor enyhén stimulálja a nyelvmozgató ideget (n. hypoglossus), biztosítva ezzel a légút teljes átjárhatóságát. Az engedélyezés alapjául szolgáló klinikai vizsgálatok tanúsága szerint jelentősen csökkenti az OSA súlyosságát, ami az életminőségben is tükröződik.

 

Fájdalomcsillapítás idegstimulációval

 

A krónikus hát- és lábfájás új kezelési stratégiáját egy a szervezetbe injektálható miniatür idegstimulátor adja. A Stimwave Freedom Spinal Cord Stimulation System (Stimwave; Miami Beach, Florida) a gerincoszlop dorzális felszíne közelében futó idegrostok finom elektromos ingerlésével megváltoztatja a fájdalominger útját az agyba, és ezáltal csökkenti a fájdalomérzést. Az FDA tavaly decemberben engedélyezte alkalmazását.

(Forrás és képek: Medscape)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink