hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A képzetlenebbek között több a cukorbeteg, a diplomások közt pedig a kövér

Minden harmincadik felnőtt küszködik valamilyen tumoros megbetegedéssel, és minden kilencedik cukorbeteg – idézi a KSH egészségi állapotra vonatkozó tanulmányát az MNO.

A betegségek tekintetében jelentősek a társadalmi különbségek: az alapfokú képzettségűeknél a diabétesz kialakulása 50, a magas vérnyomásé 25, a légzőszervi panaszoké pedig 100 százalékkal magasabb arányban fordul elő, mint a felsőfokú végzettségűeknél.

Az első számú kockázati tényező a magas vérnyomás, amely minden harmadik felnőttet érint, hatására pedig különféle szív- és érrendszeri megbetegedések is kialakulhatnak. A második helyen szerepel a dohányzás, ennek gyakorisága 2009-ig csökkent, ám azt követően – az elemzések szerint – a mérséklődés megtorpant. Az alkalmi dohányzók aránya ugyan csökkent, a rendszeresen cigarettázók száma a kampányok és tiltó intézkedések ellenére sem változott. A fiatalabb korosztály körében még nőtt is a dohányzók aránya.

Egyre több túlsúlyos embert regisztráltak: a magyarok között magasabb az elhízottak aránya más európai országokhoz képest. A társadalmon belül a felsőfokú iskolai végzettségűek engedik el magukat jobban – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink