hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Bogsch: „szabadalmat venni sem olcsóbb”

Egy hónapja szerencsés véget ért a Richter hosszú, 17 éve indult kutatási sztorija: az FDA törzskönyvezte a cariprazine-t – erre emlékeztet a cég vezérigazgatójával, Bogsch Erikkel készült interjúja elején a Napi.hu.

Egy rövid részt idézünk a beszélgetésből:

„- Európában partnerrel vagy egyedül forgalmazza a Richter a cariprazine alapú gyógyszert?

- Nyugat-Európában az utóbbi egy-két évben jól teljesítő orvoslátogató hálózatot építettünk ki, de ez csak a nőgyógyászati termékeinkre - elsősorban az Esmyá-ra és a Grünenthal portfólió termékeire - koncentrál. Szerencsésebbnek tűnik olyan partnerrel elindulni, amelynek van saját pszichiátriai csapata. A környező országokban és Kelet-Európában azonban saját kezünkben kívánjuk tartani az értékesítést. De akár Nyugat-Európában is, ha a most - több forgalmazóval is folyó - partneri tárgyalások nem vezetnek kedvező eredményre. Az eredeti kérdésre visszatérve: igazán 2018-tól várható érdemi árbevétel a cariprazine-ból, amelynek szabadalma 2028-ban jár le.

- Vagyis tíz év alatt kellene - némi profittal megfejelve - megkeresni a kutatási költségeket. Ezek mekkorák voltak?

-A klinikai vizsgálatok eddigi költsége, amelyet a Foresttel közösen álltunk, elérte a 400 millió dollárt. A cariprazine-t eredetileg skrizoféniára és bipoláris mánia kezelésére fejlesztettük, de most napirenden van két új indikációra - a bipoláris depresszióra, valamint olyan depresszióban szenvedő betegeknél, akiknél a jelenleg elfogadott terápia nem hatékony - való kiterjesztése, ez természetesen növeli a klinikai költségeket.
A kezdeti kutatási ráfordításokkal és az egyes engedélyeztetési eljárásokhoz kapcsolódó vizsgálatokkal együtt úgy számolom, ezek nem sokkal maradnak majd el attól az egymilliárd dollártól, amelyet ma  a világban egy új, komoly originális gyógyszer költségeire számolnak. De ezeknek csak egy része terhelte a Richtert.

- Nem lett volna olcsóbb inkább vásárolni egy ígéretes szabadalmat?

- Az sem olcsóbb. A méhmióma műtét nélküli kezelésére használatos Esmyáért a svájci fejlesztőknek összesen 445 millió svájci frankot fizettünk ki” – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink