hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Balogh Zoltán: Vészforgatókönyvek működnek az egészségügyben

Azonnali bérrendezésre és kiszámítható pályára van szükség az egészségügyben, mondta a Klubrádióban a szakdolgozói kamara elnöke.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint az egészségügyben még nagyobb a baj, mint hogy csak csupán arról az 5500 egészségügyi dolgozó távozásáról beszéljünk, "akik meg merték tenni, hogy nem írták alá az új szolgálati jogviszonyt, és belevágtak valami másba. Ez a kilátástalanságból való menekülést jelentette a számukra".

Balogh Zoltán a Klubrádióban azt mondta, az egyik legkézenfekvőbb, hogy őket visszacsábítsák az egészségügybe, ezért meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy "korlátozás nélkül vissza tudják őket foglalkoztatni, mert olyan helyekről távoztak, ahonnan ma is hiányzik az ápoló, a szakdolgozó, az orvos. Rájuk is számít a rendszer".

Ennél is fájóbb, ha  szakdolgozók más ágazatokban próbálnak szerencsét. Szerinte ez a jelenség az elmúlt években megfigyelhető, hogy akár pár tízezer forintért más boldogulást kerestek. Balogh egy képalkotó radiográfust említett, akinek hiába van speciális végzettsége, inkább egy üzletközpontban vállalt pénztárosi munkát.

Ez rendszerhiba. Az egész ágazatot egyben kell szemlélni. A szakmailag igazságos bérezési rendszer és előremeneteli rendszer az alapja annak, hogy az ágazatban megfelelő humán erőforrást lehessen biztosítani, mondta Balogh.

Szerinte az elmúlt egy évben csak kevés alkalom nyílt arra, hogy szakmai szervezetek, ágazati testületek különféle egyeztetéseken vegyenek részt. A szakdolgozói kérdésről azonban a kormányzatnak muszáj lenne jövőbemutató döntéseket hozni, mert a veszélyhelyzet elmúltával detektálható, hogy olyan létszámhiányok alakulhatnak ki az egészségügyben, amivel nem lehet azt az ellátást biztosítani, mint a covidjárvány előtt.

A szervezet egy előremutató bérintézkedési csomagot kezdeményezett, amivel a 2022-re beígért csomagot előrehoznák egy évvel, és az orvosi bérrendezéssel arányosan, 2022-23-ra előreláthatóvá váljon, hogy milyen előremeneteli rendszer valósul meg, mondta.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink