hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Az Otto-motortól a Galántai táncokig - Kultajánló Székely Andrea Dorottyával

Az elszabadult vakációban felszabaduló töméntelen időt segít élvezettel eltölteni ajánlataival Székely Andrea Dorottya, a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének egyetemi docense.

Az iskolákban kitört a vakáció, itt a nyár, hétágra süt a nap, már a Duna is apad, indulnak a táborok és az elkövetkező hónapokban is mehetünk akár szabadtéri színházba is, operába, állatkertbe, strandolhatunk és ha tudatosan napfürdőzünk, akkor személyre szabott UV-riasztást is rendelhetünk sms-ben.

Könyv

Székely Andrea DorottyaAz orvosegyetemeken ilyenkor éri el csúcspontját a vizsgaidőszak, és a fáradó vizsgáztató számára egyre inkább igaznak tűnik a 2003-ban elhunyt kémikus, Dévényi Tibor zseniális megfogalmazása az emberi emlékezet működéséről. Nevezetesen: az emberi agyműködés ugyanúgy négyfázisú, mint a belsőégésű Otto-motor, tehát szívás-sürítés-robbanás és kipufogás követi egymást, mely sorrend a kor előrehaladtával gyakran összezavarodik és néha bizony előbb jön a kipufogás, mint a feldolgozás többi eleme. Dévényi klasszikusnak számító könyve, a „Dr. Ezésez Géza karrierje” minden valamirevaló kutató könyvespolcán helyet kap, ebből tanultuk meg, hogyan válik a csipesz, töltőtoll, szike, ultracentrifuga (nem kívánt törlendő) státuszszimbólummá és milyen rögös út vezet a tudományos fokozatok megszerzéséig.

Az olvasás pihentet, megnyugtat, néha el is altat, de mindenképpen felpezsdíti a belső mozinkat, ezért is fontos, hogy a gyerekek inkább olvassanak, mint a készregyártott filmeket nézzék. Az olvasás szélesíti a látókört és gazdagítja a szókincsünket.

Egy pohár finom rozé (Cinsault-Grenache/J.P. Chenet) vagy fehér bor (Figula, Balatonszőlősi Olaszrizling) mellé könnyed nyári olvasmánynak ajánlhatjuk Gerald Durrell családsorozatának bármely tagját, az író stílusa egyedi, ugyanakkor velejéig angol, mégis ízes, a tájleírás és karakterbemutatás mestere. Szívmelengető szeretettel ír nagyon vicces történeteket állatokról és emberekről, emellett érdemes meglátogatni az általa alapított állatkertet is Jersey szigetén

Nemrég jelent meg Michelle Moran tollából a Madame Tussaud című romantikus történelmi regény, ami a francia forradalom történetét meséli el. A mű főszereplője a londoni viaszmúzeum kapcsán ismertté vált kalandos sorsú asszony, aki svájci létére a francia király bizalmasa lett, első viaszfiguráját Voltaire-ről mintázta. 1794 után 33 évig Európa-szerte utazgatott, 1830-ban telepedett le Londonban, ahol haláláig élt.

Teljesen más jellegű Hadas Krisztina Egy tökéletlen anya naplója című kötete. Ez a köny kendőzetlen őszinteséggel ír fia születése pillanatától a bosszantó, kellemetlen, vagy a szülők számára ismerős hétköznapi banalitásokról. Naplója üzenete: fogadjuk el tökéletlenségünket.

Film

A kisebb-nagyobb gyerekek (és felnőttek) számára Csukás István regényeit, gyerekkönyveit ajánlom, Mirr-Murr, Oriza Triznyák, vagy a nagy Horgász kalandjain, Pom-pom meséin több generáció nőtt fel. Remek animációs és bábfilmek is készültek ezekből.

A nagyobbakat biztosan a Vasember 3. része érdekli, de a Star Trek – rajongótábor számára szomorú újdonságot jelenthet, úgy értesültem a család tizenéves szakavatott filmkritikusától, hogy a most bemutatott Star Trek előzményfilmet nem érdemes megnézni.

Fesztivál 

Gyermekkoromban ritkán töltöttük otthon a hétvégét, mindig kirándultunk, múzeumot látogattunk, aktívan törekedtünk arra, hogy a világot minél alaposabban megismerjük.

A mostani hétvégén nehéz lesz a sok ígéretes program közül választani, kezdve a kétnapos Patcai Várjátékokkal, amelynek első napján lovagi tornák zajlanak, míg vasánap inkább a családoké lesz a színpad.

Szombaton rendezik az egész országban a Múzeumok éjszakáját, érdemes lesz Tatára ellátogatni, a Kuny Domokos Múzeum is készül az „Antik szobrok éjszakája”-ra, a görög-római szobormásolatok múzeumában és a várban 17 órakor veszi kezdetét a gyermekek számára is vonzó programsorozat.

Budapesten a nem klasszikus múzeumi színterek közül érdekes lehet a Fővárosi Nagycirkusz, ahol szintén 17 órától színes programokkal várják az érdeklődőket. 

Aki még nem járt a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának Múzeumában, most mindenképpen látogasson el oda, és hallgassa meg Dr. Kótai István anekdotákkal fűszerezett múzeumi vezetését.

Pécsett a hétvégén ér véget a Sétatér Fesztivál, hazai és külföldi könnyűzenei előadókkal, világzenével, népzenével, tánccal és kirakodó vásárral várják az érdeklődőket.

„Táncolj és Mosolyogj” címmel kilencedik alkalommal rendezik meg Győrben június 17-23. között a Magyar Táncfesztivált, amely a klasszikus és kortárs balettől a néptáncon, társastáncon át a mindenki által befogadható városi folklórig a táncművészeti irányzatok széles skáláját vonultatja fel.

Sport

Mens sana in corpore sano - tartja a latin közmondás és valóban, az egészséges élet része a testmozgás, legyen az séta, kocogás, tenisz vagy tájfutás. Az a legfontosabb, hogy megőrizzük az aktivitásunkat, még jobb is, ha nem az edzőteremben tapossuk a futópadot vagy az elliptikus trénert, hanem igazi erdei, vagy mezei talajon rójuk a kilométereket. A nyár igazi strandidőt kínál, a természetes víz (például Balaton) pedig úszásra hívogat.

Akik a rendhagyó sportok iránt lelkesednek, látogassanak el szombat-vasárnap a Hajógyári-szigeten rendezett „Kutya Frizbi Európa-bajnokság”-ra. A bajnokság első napján, a Dog Chow Disc Dogathon versenyen öt látványos számban indulnak a versenyzők, vasárnap pedig Ashley-re, az első frizbis kutyára emlékeznek. A kupán korra, nemre, fajtára való tekintet nélkül versenyeznek a négylábú sportolók. A lényeg a gyorsaság és az ügyesség, az önfeledt játék és természetesen az, hogy a korongot reptében kapják el a repülő ebek – olvasható az esemény honlapján – kutyarajongóknak  kötelező program.

Látnivalók

London után Budapesten is felülhetünk a város közepén az Ezsébet téren „ideiglenesen állomásozó” Óriáskerékre, ami a költői Sziget Eye nevet viseli. Hat hétig a város közepén áll, majd a Szigetre helyezik át. 38 kabinja van, a menetidő 10 perc és 65 méter magasra visz fel. A nyitvatartási ideje olyan hosszú, hogy akár egy operaelőadás után is beülhetünk a légkondícionált fülkék egyikébe, hogy az esti  kivilágításban gyönyörködjünk.

Zene

Apropó Opera – évadon kívüli premierként a jövő héten három alkalommal játsza a Budapesti Operaház Jean-Philip Rameau Hippolütosz és Aricia című operáját, amelynek 1733-as bemutatóját az akkor divatos Lully-irányzat hívei viharos ellenérzéssel fogadták. Rameau stílusának burjánzó szeszélyessége megosztotta a zeneértőket és a 18. században először hangzott el a barokk jelző - erősen perjoratív értelemben.

Az előadást Káel Csaba rendezte,  Vashegyi György vezényli az Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust. Az előadás különlegessége, hogy a két címszereplő a barokk színpadi gesztusok reprezentatív rendszerét is alkalmazni fogja. Sajnos nem gyakran látni ilyen korhű előadásokat, pedig nagyon érdekes, például a Farinelli c. filmben nagy szerepet kapott a korabeli gesztusrendszer bemutatása.

A zene mindig is meghatározó élményem volt, 7 éves koromban kezdtem hegedülni, de csak akkor éreztem, hogy „hazaérkeztem”, amikor a SOTE zenekarához csatlakoztam elsőéves medika koromban. A kamarazenélés olyan csapatmunka, amelynek legtöbbször gyönyörűséges és euforizáló, hallható eredménye van. A zenén keresztül kiteljesedhet az ember, katartikus élményben lehet része, nemcsak a játék, az ének, de a zenehallgatás is nagy érzelmi hullámokat kelthet a lelkünkben. Ugyanakkor a zenélés, zenehallgatás az orvosi életfelfogás meghatározó eleme is. Szívesen járok koncertre, operába, vallom, hogy a művészetek minden aspektusát meg kell ismerni.

2010-ben járt Magyarországon a modern operaszínpad egyik csillaga, az uruguayi születésű Erwin Schrott, aki a híres orosz szoprán, Anna Netrebko férje, de egyre inkább saját jogán is elismerést nyer, sőt a legjobbak között tartják számon. Mozart, Bellini, Gounod operáiban szerepel, legismertebb szerepei: Don Giovanni és Leporello, de Dulcamara szerepében is egyre többször jelenik meg akár a Metropolitan színpadán is. A világháló áldásainak egyike a youtube, ahol sok felvételét meghallgathatjuk, megnézhetjük.

Egyik kedvencem az a video, amelyben Jonas Kaufmannal, a világ egyik legkiválóbb tenoristájával látható a Carmen azon jelenetében, amelyben Don José (Kaufmann) és Escamillo (Schrott) késpárbajt vívnak.  Erwin Schrott, az igazi latin macho, a klasszikus operaszerepek mellett nagy pártolója a tangónak is, nemrég jelent meg Rojotango című lemeze, amelyből kiderül, hogy Schrott az argentin és brazil népzene, a túláradó déli életérzés avatott tolmácsolója.

Leonard Cohen 77 éves lett és két koncertet ad Londonban, a júniusira már elfogytak a jegyek, de szeptemberre még kapható. A kanadai író-költő-énekes sokunk számára meghatározó, a prózáját kevésbé szeretem, de édes-bús dalai a nyolcvanas éveket idézik.

Étel-ital

A nyár remek alkalom arra, hogy sok gyümölcsöt és friss idényzöldséget, salátákat fogyasszunk, a nagy melegben amúgy sem árt, ha nem viszünk nehéz, tradicionális magyar konyhát. Elengedhetetlen ugyanakkor, hogy megkóstoljuk a balatoni lángost és a finom, hűsítő fagylaltokat.

A nyár folyamán szinte minden hétre jut egy gasztronómiai, vagy borfesztivál, Csopakon például minden korosztályt szívesen látnak a hetente rendezendő „Kedd Esti Borestek”-re, hogy  egy kis irodalom, zene, valamint a nemes nedű társaságában töltsük el kellemesen az időt.

Színház

Alig ért véget a POSZT, a nyarat is színházban tölthetjük, 2013-ban 75 éves a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, az ország egyetlen épített szabadtéri színháza. Egész nyáron zajlanak az előadások, új bemutatók, koncert, opera, balett, musical, klasszikus zenei műfajokban a Budapesti Nyári Fesztiválon.

Még a Budapesti Állatkertben is lesznek rendezvények, így oda nem csak a sok aranyos kisállat miatt érdemes ellátogatnunk, hanem a Zenés Állatkerti Esték programja is figyelemreméltó.

A Szegedi Ünnepi Játékok egyik kiemelt eseménye lesz augusztus 17-én, 18-án és 20-án a 30 éves évfordulóját ünneplő színpadi darab, az „István, a király”. A darab Alföldi Róbert rendezésében, most formabontó koncepcióban és élő zenekarral kerül a Dóm tér színpadára.

Zárásként két fontos eseményre hívnám fel a figyelmet, június 30-án vasárnap 15 órai kezdettel Dr. Gerendai Ida orvos-professzor és festőművészre emlékezünk, a Radisson Blu Béke Hotelben (1067 Budapest, Teréz körút 43.).  A Kupolateremben kiállított művei bemutatóját Kósáné Kertai Daisy Sonja egyesületi elnök, békenagykövet és Dr. Julesz János egyetemi tanár nyitják meg. Közreműködik Dr. Greschik István hegedűn és Dr. Kolbe Ilona zongorán.

Júliusban Magyarországon találkoznak az európai medikus-zenekarok és kórusok, július 26-án Szegeden az Új-szegedi Szabadtéri Színpadon és július 28-án Budapesten az Olasz Intézetben adják elő műsorukat: Kodály: Galántai táncok és Carl Orff: Carmina Burana.

Remélem, hogy minél többen ott tudunk lenni ezeken az eseményeken, és kívánok mindannyiunknak jó pihenést és jó munkát a nyárra.

Dr. Székely Andrea Dorottya
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink