hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Az opioidok fő forrásai az orvosok

A vényköteles fájdalomcsillapítókkal történő abúzusok esetében a gyógyszerek főként a barátoktól és családtagoktól származnak. Egy nemrégiben közzétett vizsgálat szerint azonban az opioidokat használó drogélvezők gyakran az orvosokat keresik fel szükségleteik kielégítésére.

A szerzők azt találták, hogy az opioidokat „nagyban” szedők – azaz akik az év legalább felében (évente 200−365 napon) élnek opioidokkal − inkább folyamodnak ahhoz, hogy orvostól szerezzenek a gyógyszerre receptet, mint azok, akik évente kevesebb mint 30 napon használják a szert. Az előbbi csoportban körülbelül 30 százalék, míg az utóbbiban 20 százalék azok aránya, akik orvosi vények segítségével fedezik szerszükségletüket.

A nagy opioidhasználók másik fontos beszerzési forrását a dílerek jelentik – írják a szerzők a Journal of American Medical Association Internal Medicine című lapban.

Az opioidokkal ritkábban élők között nagyobb azok aránya, akik térítésmentesen kapják a narkotikumot ismerősöktől: ebben a csoportban 62 százalék, míg a szert nagyban szedők között 26 százalék azok aránya, akik barátaikhoz vagy családtagjaikhoz fordulnak abúzusuk kielégítésére.

Az elemzés adatai arra hívják fel a figyelmet, hogy a vényköteles narkotikumokkal (pl. morfin, kodein, oxikodon és hidrokodon) történő abúzus megelőzésére hivatott programokat át kell fókuszálni oly módon, hogy azok elsősorban a vényköteles narkotikumokat felíró orvosokat célozzák. Emellett fontos a betegek szűrése, valamint a gyakori használók nyomon követése is. „Ez az a csoport, melyre valóban összpontosítanunk kell erőinket, mivel náluk a legnagyobb a túladagolás és függőség veszélye” – hangsúlyozza a közlemény első szerzője, Christopher Jones, aki azt is hozzáteszi, hogy az eredmények azt is jelzik, hogy „át kell gondolnunk, hogy ebben a kérdésben milyen szerepet játszanak az orvosok. Hogyan tudjuk még jobban felkészíteni őket arra, hogy felismerjék azokat a betegeket, akik nem orvosi célra használják a felírt gyógyszert, és hogyan tudnak segítséget nyújtani számukra?”

Jones és munkatársai a droghasználatra vonatkozó, 2008 és 2011 közötti adatok áttekintése alapján úgy becsülik, hogy az Egyesült Államokban a 12 év feletti korosztályból több mint 12 millióan használtak vényköteles opioidkészítményt évente legalább egy alkalommal. Megfigyeléseik szerint többféle módja is van annak, hogy valaki nem orvosi célú felhasználásra ilyen készítményt szerezzen: ingyen a barátoktól vagy családtagoktól, ismerőstől pénzért, drogdílertől pénzért, lopással vagy orvoson keresztül.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) több intézkedést is hozott a gyógyszerabúzusok megfékezésére. Ezen belül megköveteli a gyártóktól, hogy kockázatkezelési tervet dolgozzanak ki, illetve lássák el megfelelő információkkal az orvosokat. A FDA a morfin és az oxikodon mellett szigorúbb korlátozásokat javasol a hidrokodontartalmú készítményekkel kapcsolatban, ami megnehezítené a hozzájutást ezekhez a szerekhez – írja a Reuters.

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink