hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségpolitika

Átadták a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központját Budapesten

Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Karlheinz Viereck, a NATO Szövetségi Átalakítási Parancsnokság képviselője átadta csütörtökön Budapesten a NATO első, Magyarországon akkreditált szervezetét, a Katona-egészségügyi Kiválósági Központot.
A rendezvényre hivatalos volt Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is, aki egyéb teendői miatt lerövidítette budapesti látogatását és nem vett részt a központ átadásán.

Szekeres Imre ünnepi beszédében elmondta, a központ átadása azt jelzi: újabb távlatok nyílnak meg az észak-atlanti szervezettel való együttműködésre. A Magyar Honvédség és a katonai egészségügy elismerésének tekintik a központ Budapesten való megnyitását. Magyarország fontos szerepet játszik a többnemzeti együttműködés előremozdításában. Ennek lényege, hogy olyan képességekre tesznek szert, amelyre egyedül nem lennének képesek. A katona-egészségügyi központ is példa erre, hiszen a működtetéshez öt nemzet (Csehország, Hollandia, Németország, Olaszország és Románia) csatlakozott, mint szponzorálók – mondta a miniszter. A budai Szilágyi Erzsébet fasoron található központ feladata lesz például az egészségügyi támogatás biztosítása a műveleti területeken, bárhol a világon és a NATO egészségügyi egységeinek kiképzése is – ismertette Szekeres Imre.

Karlheinz Viereck beszédében azt hangsúlyozta: fontos, hogy tagországaik számára egyre fontosabb eszközöket adjanak arra, hogy felkészítsék katonáikat. Ezért a központ az egyik legfontosabb eszköze a NATO átalakításának és lehetőséget biztosít arra, hogy emeljék a képzés, az oktatás színvonalát. Az egészségügyi támogatás a szövetség képességét növeli arra, hogy megfelelő műveleteket tudjon végezni – tette hozzá.

A magyarországi kiválósági központot október 12-én akkreditálta és aktiválta a NATO. A központ feladata – a megnyitón kiosztott háttéranyag szerint – a fenntartható orvosi támogatás biztosítása. Ez magában foglalja a csapatszintű egészségvédelmi és megelőző tevékenységeket, valamint a hadszíntéri sebesült ellátást, utógondozást és rehabilitációt is. A központ 2010-re elfogadott stratégiával rendelkezik, jóváhagyott költségvetése pedig 300 ezer euró.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink