hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Alapellátó fogorvosok: felülvizsgálják a finanszírozást

A szaktárca a Magyar Időkkel közölte: nem értesültek sztrájkról, azonban készek ismét felülvizsgálni a finanszírozási rendszert.

A Népszava szerint a közfinanszírozott praxisok fogorvosai aláírást gyűjtenek és újra tiltakozó akcióra készülnek, ugyanis „megelégelték, hogy korábbi ígéretei ellenére a kormány továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket”.

A fogászati alapellátás finanszírozása 2010 óta folyamatosan növekszik, azóta összesen 13,5 milliárd forinttal több támogatást kaptak a fogorvosi praxisok – reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Mint közölték: az alapellátó házi- és fogorvosi szolgálatok közötti finanszírozási különbség fenntartását korábban az indokolta, hogy a fogorvosi szolgálatok tevékenységük során térítésköteles, vagyis fizetős szolgáltatásokat is nyújtanak. Ezt a gyakorlatot azonban – mint írták – 2017-ben felülvizsgálták, így született meg a döntés, hogy a fogorvosok támogatása együtt halad a háziorvosokéval, azaz ha a háziorvosok további támogatást kapnak, az érvényes lesz a közfinanszírozott alapellátó fogorvosi szolgáltatásokra is. A tárca tájékoztatása szerint a Magyar Fogorvosok Egyesületével folyamatban vannak az egyeztetések, a fogászok sztrájkszándékáról azonban hivatalosan az Emmi nem értesült.

2018-ban elfogadták az egészségügyi alapellátás 2019–2022-re vonatkozó szakpolitikai programjának kidolgozásáról szóló kormányhatározatot. A szakpolitikai program kidolgozása azóta már folyamatban van, ennek részeként újra felülvizsgálják az alapellátó fogorvosok finanszírozását, írja a lap.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink