hirdetés
hirdetés
2018. január. 20., szombat - Fábián, Sebestyén.
hirdetés

Ajánlás általános betegtájékoztatóról

Általános betegtájékoztatóról szóló ajánlást készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ. 

hirdetés

A Központ az ajánlást az egészségügyi szolgáltatók részére annak érdekében, hogy egységesebb, átláthatóbb és közérthető betegtájékoztatási gyakorlat alakuljon ki az egészségügyi ellátások igénybevétele során –  írják a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

 Az ajánlás a következőket tartalmazza:

–  Minden olyan lényeges szempontot és körülményt szerepeltet, amelyeket az intézményeknek célszerű átgondolniuk a betegek és hozzátartozóik teljeskörű tájékoztatása kapcsán, ezáltal biztosítva –  az egészségügyi törvényben is nevesített –  tájékoztatáshoz fűződő betegjog érvényesülését.

 –  Az ellátás időrendi sorrendjét figyelembe véve tartalmazza azokat az elemeket, –  például az intézményre vonatkozó általános tájékoztatás, betegfelvétel, házirend, a bent tartózkodás, gyógyszerelés, az elbocsátás – amelyek az ellátást igénybevevőt és közreműködőit érinthetik. Az ajánlás az egészségügyi ellátásba történő beleegyező nyilatkozat mintát és a betegek jogairól és kötelezettségeiről szóló tájékoztatást is magában foglalja.

 – Mintát ad az egészségügyi intézmények számára, így az az intézmények helyi sajátosságait figyelembe véve alakítható. Az általános tájékoztató használatával csökkenthető a betegekben esetlegesen kialakult bizonytalanságérzés, kiszolgáltatottság, egyúttal növelhető az ellátásban való aktív részvétel és terápiakövetés, továbbá a betegbiztonság is.

 Az OBDK az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának támogatásával készített ajánlást az egészségügyi szolgáltatók fenntartói és a fekvőbeteg-gyógyintézmények részére eljuttatta, valamint a honlapján is elérhetővé tette. 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink