hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

A nyugat-nílusi láz transzfúziós kockázatának csökkentése érdekében

Egy friss kormányhatározat szerint bevezetik a véradók egyedi nukleinsav-alapú szezonális szűrését.

A Magyar Közlöny 49. számában jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a Nyugat-nílusi láz transzfúziós kockázatának csökkentése érdekében javasolt szűrővizsgálatot bevezetik.

A rendelet értelmében idén 1 875 356 700 forint többletforrást biztosítanak a 2024. évi központi költségvetés Belügyminisztérium fejezetében az Országos Vérellátó Szolgálat javára, 2025-től pedig az összeg rendelkezésre állását a központi költségvetés tervezése során biztosítják.

*

Az Egészségvonal honlapján közöltek szerint a nyugat-nílusi láz vírusfertőzés okozta betegség, melyet a szúnyogok terjesztenek. A vírussal fertőzött szúnyogok ma már megtalálhatók Magyarország területén is, de a betegség csak ritkán válik veszélyessé.  A betegség Afrikában, Közel-Keleten, Észak-Amerikában, Nyugat-Ázsiában és Európa déli területein gyakori. A vírus terjedése a szúnyogok aktív időszakával esik egybe, Magyarországon augusztus-szeptemberben a legjellemzőbb.

A betegség a legtöbb esetben tünetmentesen zajlik, nagyjából az érintettek ötödénél alakulnak ki tünetek:

  • láz,
  • fejfájás,
  • ízületi fájdalom,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • kiütések.

Ritkán a központi idegrendszert érintő betegség, agyvelőgyulladás vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat.

A kórokozó a madarak és szúnyogok alkotta körforgáson kívül embereket, lovakat és más állatokat is megfertőzhet. Emberről emberre azonban nem terjed a fertőzés, akkor sem, ha a szúnyog korábban fertőzött embert csípett meg.

A betegség kezelésére nincsen célzott gyógyszeres terápia. Pihenés, bőséges folyadékfogyasztás, a tünetek enyhítésére pedig vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása javasolt.

Ha a fertőzés agyvelő- vagy agyhártyagyulladássá súlyosbodik, kórházi kezelés szükséges.

A fertőzés a szúnyog csípésének elkerülésével előzhető meg. A betegség ellen nincsen védőoltás, viszont aki egyszer átesett rajta, az minden valószínűség szerint védett lesz.

hirdetés

Könyveink