hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

A Kúria is elutasította Karsai népszavazási kérdését

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, így kötelességé tette az életet, írja Facebook-bejegyzésében Karsai Dániel.

Az ALS-ben szenvedő és az aktív eutanázia lehetőségéért küzdő alkotmányjogász bejegyzése szerint a Kúria is elutasította az egyik népszavazási kérdést, amit annak érdekében kezdeményezett, hogy azon halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg.

Mint írja, "A Nemzeti Választási Bizottság (NVB), arra hivatkozva, hogy az élethez való jog sérthetetlen, úgy ítélte meg, hogy ilyen kérdés nem bocsátható népszavazásra. Az elutasító döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel éltem, a Kúria azonban helybenhagyta az NVB döntését. A közzétett döntés szerint az emberi élet és méltóság oszthatatlan egysége miatt nem képzelhető el olyan szabályozás, ami az Alaptörvény módosítása nélkül biztosíthatná a népszavazás alapján megalkotandó törvény érvényesülését. A Kúria szerint az élethez való jog abszolút jog. Ezért még az emberi méltóság védelme sem törheti át. Más szavakkal kifejezve: a Kúria kötelességé tette az életet. Még azok számára is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt."
 
Karsai a Kúria döntése ellen alkotmányjogi panaszt terjeszt elő.
 
(forrás: Facebook)

cimkék

hirdetés

Könyveink