hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségpolitika

A háziorvosok nyilatkozatot íratnának alá azokkal, akik beoltatják magukat az új influenza ellen

Két hét alatt eddig több mint 160 háziorvos csatlakozott Keszthelyi Gyula tardi háziorvos kezdeményezéséhez, aki jogi nyilatkozatot íratna alá azokkal, akik be szeretnék magukat oltatni az új típusú influenza elleni védőoltással.

Keszthelyi Gyula az MTI-nek elmondta: a nyilatkozat megtételének egyrészt jogi, másrészt szakmai okai is vannak. Mint mondta: a háziorvosok tevékenysége két csoportra osztható. Az egyiket az Országos Egészségügyi Pénztárral (OEP) kötött szerződés keretében végezik, az összes többi – ilyen a nem kötelező oltások beadása – polgári jogi kategória, amely tevékenységek egy részének végzésére nincs szerződésük, márpedig piaci környezetben gazdasági szereplők nem szolgáltathatnak úgy, hogy nem tartják be a vonatkozó jogi szabályokat – hangsúlyozta.

Az új vírus elleni vakcina ilyen, nem kötelező védőoltás, az OEP annak beadását pedig nem finanszírozza. Az orvos szerint a háziorvosoktól azonban elvárják, hogy ingyen oltsanak. Márpedig ha ingyen oltanak, arról számlát sem adnak, tehát az egész rendezetlen – mondta. Van egy kormányrendelet, amely a térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások díjait tartalmazza, ez részben meghatároz hatósági árakat, ugyanakkor a nem szabályozott többi tevékenység esetében a szolgáltató jogosult az ár megállapítására.

Keszthelyi Gyula szerint azonban most úgy tűnik, mintha az oltás beadása egy magától értetődő ingyenes tevékenység volna. Szerinte a kormányzati kommunikáció is azt sugallja az orvosoknak, hogy ingyen végezzék ezt a tevékenységet. Mint mondta: az ÁNTSZ tavaly már – bírságot kilátásba helyezve – őt is erre kötelezte.

Emellett a kormányrendelet azt mondja ki, hogy a beadásért nem lehet többet kérni, mint amennyit a beteg a vakcináért a patikában fizetett. De aki ingyen kapja, az el sem megy a patikába. Ez nyilvánvalóan nulla forintot jelent, és ez nem egyezik azzal az alkotmányos alapjoggal, hogy nincs ingyen munka – sérelmezte az orvos.

A páciensekkel egyébként termékfelelősséggel kapcsolatos nyilatkozatot szeretnének aláíratni a csatlakozó orvosok. A polgári jog szerint az, aki szolgáltat, nem zárhatja ki a saját felelősségét. A szolgáltatást önként igénybe vevő beteg azonban megteheti, hogy tesz egy olyan jognyilatkozatot, amelyben eláll a szolgáltatóval szembeni kártérítési követelés jogától, ha az oltás következtében egészségkárosodás, haláleset, szövődmény következik be, feltéve ha az oltást végző személy a szakma szabályai szerint járt el, tehát vétlen a következményben.

Keszthelyi Gyula szerint az oltás minőségével is bajok vannak. Egyrészt nem tudni, hogy hosszú távon lesznek-e mellékhatásai. Példaként említette az Egyesült Államokat, ahol kétmilliárd dollárt fizetett ki az állam azoknak a károsultaknak, akik védőoltások miatt károsodtak. Az orvos szerint „a magyar állam most egy nem kötelező oltásdömpinget akar kötelezőként eladni úgy, hogy ezért semmiféle felelősséget nem akar vállalni, mert azt mondja, hogy ez nem kötelező”.

Az orvos szerint a vakcina ráadásul teljes vírust tartalmaz, másrészt pedig tojásban tenyésztik, ami a legtöbb szennyeződést okozhatja. A többi vakcinagyártó ezzel szemben emberi sejtkultúrával dolgozik és nem tojással. Arról pedig nem hajlandóak nyilatkozni, hogy mivel tartósítják, lesz-e benne higany, mint a tavalyiban – jegyezte meg.

Keszthelyi Gyula szerint ez politikai ügy lett szakmai helyett, amelyből mindössze a vakcina gyártója húz hasznot.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos szerdán az MTI-nek az üggyel kapcsolatban azt mondta: az oltással kapcsolatban a gyártói felelősség érvényesül és az orvosra elsősorban a beadás kapcsán felmerülő felelősség hárul. „Az oltóanyag minőségével kapcsolatos felelősség nem terheli az oltást beadó orvost” – fogalmazott. Hozzátette: Az oltóanyaggal és a gyártási technológiával kapcsolatban 15 éves referenciája van a gyártó cégnek.

A szövődményekről szólva még elmondta, az oltás beadását követően jelentkezhet enyhe láz, az érzékenyebbeknél előfordulhat, hogy influenzaszerű tünetek jelentkeznek. Nagyon súlyos megbetegedések valószínűsége az oltás beadását követően azonban „milliomod nagyságrendűek”.

Falus Ferenc hozzátette: ki fogják próbálni, de azt szeretnék, ha a szezonális és az új influenza elleni oltást egy időben be lehetne adni.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai rendkívüli ülésén Székely Tamás egészségügyi miniszter arra a kérdésre, hogy ki fogja beoltani azokat, akik kérnek majd az oltásból, azt válaszolta: a háziorvosok, a foglalkozás-egészségügyi és az iskolaorvosok, de valószínűleg lehetőség lesz arra is, hogy például a háziorvosi asszisztencia adja be a vakcinát. Felmérés készül, hogy a háziorvosoknál milyen többletköltséggel jár az oltás beadása, de ahogy a tárcavezető fogalmazott, „megpróbálnak forrást szerezni”.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink