2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kitekintő

Extra juttatást kérnek a háziorvosok az újinfluenza oltásért Nagy-Britanniában

A Brit Orvosi Kamara jelenleg a kormánnyal tárgyal arról a 300 millió fontos extra támogatásról, amelyet a háziorvosok a H1N1 vakcinák beadásáért cserébe kérnek.

A brit egészségügyi hatóságok több mint 13 millió lakos beoltását tervezik, védelmet kapnak a krónikus betegségben szenvedők és a terhes nők. Jelenleg két oltóanyagot tesztelnek, várhatóan októberre születik meg a döntés. A brit orvosok azonban már most benyújtották extra finanszírozási igényüket az oltás miatt.

A The Times információi szerint az új- és a szezonális influenza ellen egyszerre oltanák be a pácienseket. Utóbbiért az orvosok betegenként 7,51 fontos térítést kapnak. Az orvosok érdekképviselete a H1N1 elleni vakcina beadásáért 6,92 fontot szeretne kapni. A Kamara a jelek szerint minden, a hatóságok által oltani rendelt lakos után szeretné megkapni a támogatást, akkor is, ha az adott beteget valójában nem oltják be. A szervezet egyúttal a teljesítménybér védelmét kéri arra az esetre, ha az oltás más vizsgálatok, például vérnyomásmérés kárára megy.

A javaslat nem aratott osztatlan sikert a brit közvélemény körében. Egy parlamenti képviselő szerint: „ideje lenne, hogy a háziorvosok ne arra használjanak fel minden egészségügyi krízhelyzetet, hogy több pénzt szerezhessenek”. Az Adófizetők Szövetségének illetékese pedig úgy nyilatkozott: a háziorvosok feladata a lakosság egészségügyi ellátása, amiért tisztességesen megfizetik őket az adófizetők. Nevetséges tehát külön javadalmazást kérni egy oltásért.

Világgazdaság Online 

cimkék

hirdetés

Könyveink