hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Gazdaság

Nincs még pénz az új influenza elleni oltásra

Nem tudni, ki fizeti majd az orvosokat

Megroppanthatja az ellátórendszert, de az egészségügy költségvetését is az őszi nyolcmillió influenza elleni oltás beadása. Óvatos becslések szerint legalább öt hétig kizárólag csak olthatnak a háziorvosok, ha ezt a mennyiséget  szétosztják a lakosságnak. Az oltások orvosi munkadíja pedig megduplázhatja az oltóanyagár eddigi hatmilliárdos költséget.

Példátlan mennyiségű – hatmillió új, és további 1,3 millió szezonális – influenza elleni oltóanyagot kellene elvben még októberben beadni 6800 háziorvosi körzetben az embereknek. Ehhez – a háziorvosok becslése szerint – legalább öt hétre van szükség, de csak akkor elég ennyi, ha a napi átlagos négyórás rendelési időben mást sem tesznek, csak az influenza elleni oltást adják be, egyéb orvosi munkát nem látnak el. (Legalább öt percre van szükség egy oltáshoz, mert a szakma szabályai szerint azt minden egyes embernél meg kell előznie egy általános orvosi vizsgálatnak, az oltóanyaggal kapcsolatos tájékoztatásnak, és van némi adminisztrációs kötelezettség is. Ez azt jelenti, hogy a legügyesebbek sem képesek óránként 10–12 embernél többet beoltani.) Komáromi Zoltán budapesti háziorvos szerint elképzelhetetlen, hogy az orvosok öt héten át a napi négyórás rendelési idő alatt más beteget ne lássanak el. Ráadásul az egészséges embereket nem is szabad a betegekkel együtt várakoztatni, tehát az influenzaoltások beadása mindenképpen csak a normál rendelési időn kívül történhet.

Ezúttal az sem várható el a háziorvosoktól, hogy a szabadidejükben, ingyen adják be ezt a nagy mennyiségű vakcinát a lakosságnak. A jogszabályok szerint külön díjazás illeti az orvost, ha nem kötelező oltást ad be, bár a nem kötelező védőoltások beadásáért az orvos a patikai térítési díjnál többet nem kérhet. Ebben az esetben ez azt jelentené, hogy ezer forintért oltanának az orvosok. Miután a vakcinát az állam térítésmentesen adja a lakosságnak, így ez az összeg a betegektől nem kérhető, az államnak azonban biztosítania kellene. Ez az összeg csak a hatmillió új, és 1,3 millió szezonális influenza elleni vakcinát számolva hat-hétmilliárd forint.

Azt lapunk megkeresésére Falus Ferenc országos tiszti főorvos, az ÁNTSZ vezetője is elismerte, hogy a munkáért az orvosoknak fizetni kell. Hozzátette: ő úgy tudja, a miniszter kiadta a feladatot a probléma megoldására.

Egyelőre azonban sem az idei, sem a lapunk birtokában lévő jövő évi pénzügyminisztériumi költségvetési tervben nem szerepel az influenza elleni oltóanyag hatmilliárdos ára, a legalább ugyanilyen nagyságú háziorvosi munkadíj pedig végképp nincs benne.

Forrás: Danó Anna, Népszabadság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink