hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A betegek sínylik meg a pszichiátriai ellátás problémáit

A pszichiátriai ellátó rendszer bármilyen kapacitás szűkítése a legelesettebb betegpopuláció ellátását veszélyezteti, írja közleményében az Magyar Pszichiátriai Társaság.

A Merényi Kórház pszichiátriai osztályának bezárásáról a Magyar Pszichiátriai Társaság is csak a sajtóból értesült. A bezárásról a kórházi ágyak megszűntetéséről, azok szükségszerű pótlásáról szakmai egyeztetés céljából Társaságunkat nem keresték, így a konkrét esetről véleményt nem tudunk nyilvánítani. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy az egyébként is finanszírozási, humánerőforrás hiánnyal küzdő pszichiátriai ellátó rendszer bármilyen kapacitás szűkítése a legelesettebb betegpopuláció, a mentális zavartól szenvedő betegek ellátását veszélyezteti – írja közleményében a Magyar Pszichiátriai Társaság.

A Merényi Kórházban 2015-ben történt tragikus események kapcsán is felhívtuk a figyelmet pszichiátriai betegeket ellátó helyek fejlesztésének szükségességére. Felhívtuk és felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a kórházi osztályokon az elégséges és korszerű szakellátáshoz szükséges körülmények és humán erőforrás biztosítása a fenntartó felelőssége.   A 2016-os felújítás a Merényi kórházban csak tűzoltásnak volt tekinthető, a jól képzett szakszemélyzet biztosítása nem volt megfelelő.

A Merényi KH pszichiátriai osztálya sajnos csak az egyik azon pszichiátriai osztályok közül, ahol a betegellátás ellehetetlenül. Vidéki kórházakban ugyan voltak az utóbbi években ígéretes fejlesztések/felújítások Európai Uniós pályázati forrásokból, ami nem jelentett a működtetésben többletforrást. A középmagyarországi régió és Budapest kimaradt a fejlesztésből, ennek egyik példája az említett kórházi osztály is.  Aggodalmunkat fejezzük ki minden pszichiátriai osztály megszűnése, ágyszámcsökkentése, átcsoportosítása miatt, mivel az utóbbi évek tapasztalata szerint az átcsoportosítandó ágyak többnyire megszűnést jelentettek, mivel a kórházak az így felszabaduló ágyakat nem a pszichiátriai ellátásba forgatták vissza. Miközben a pszichés zavarok előfordulása elérte a népbetegség szintjét, 2007 óta az aktív ellátást biztosító pszichiátriai ágyak 22%-kal csökkentek.  Az OPNI bezárása után ígért nagyvolumenű járóbeteg ellátási fejlesztés a mai napig várat magára. Ez azt jelent, hogy az ambuláns ellátóhelyek is túlterheltek, a magas igények, alacsony személyi és finanszírozási feltételek miatt küszködnek.  Magyarországon a 100 ezer lakosra jutó pszichiátriai ágyak száma ugyan megfelel az EU-s átlagnak, ugyanakkor területi aránytalanságot mutatnak, a kórházak nagy részében a körülmények messze elmaradnak az összehasonlításban, izolációt és stigmatizációt is jelentve betegeinknek. Aggódunk a humán erőforrás utánpótlás miatt is, szükségesnek tartanánk a pszichiátriai rezidens képzés bővítését. Komoly gondot jelent a szakmából történő elvándorlás, ami gyakran a munkakörülmények miatt történik.

Évek óta javasoljuk más európai országokhoz hasonlóan egy specifikus elme-egészségügyi törvény szükségességének mérlegelését, amely mind a rászorulók, mind az ellátás minden szintjén dolgozók biztonságát is jelentené.

Még egyszer: a Merényi KH esete ismételten felhívja a figyelmet azokra gondokra, amivel a pszichiátriai ellátó rendszer küszködik. A bezárással kapcsolatban szakmai egyeztetésre a Magyar Pszichiátriai Társasággal nem került sor. Aggodalmunkat fejezzük ki, hogy az osztály bezárása az egyébként is kapacitáshiánnyal küzdő ellátórendszer további szűkítését jelenti, megnehezítve az adott területen az egyébként is elesett betegpopuláció hozzáférését a szakszerű ellátáshoz – írja a közleményben Molnár Károly az MPT elnöke.

hirdetés

Könyveink