hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Pszichiátria a teljesítőképesség határán

Legalább 400 pszichiáter hiányzik a szakmából Magyarországon, körülbelül 200-an már Skandináviában dolgoznak – írja a Zoom.hu.

Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint a Merényi bezárása ismét felhívja a figyelmet azokra a gondokra, melyekkel az egész ellátórendszer küszködik. Arról nem is beszélve, hogy a pszichiátriai osztály bezárásáról ők is csak a sajtóból értesültek.

„Sem erről, sem a kórházi ágyak megszüntetéséről, azok szükségszerű pótlásáról nem keresték a társaságunkat, nem voltak szakmai egyeztetések” – mondta a szervezet elnöke a Zoom.hu megkeresésére.

Molnár Károly felhívta a figyelmet, hogy az egyébként is finanszírozási, emberhiánnyal küzdő pszichiátria bármilyen kapacitásszűkítése a legelesettebb betegek, a mentális zavartól szenvedők ellátását veszélyezteti. Az ellátórendszer a teljesítőképessége határán van.

Molnár állítja, Budapest és a közép-magyarországi régió kimaradt a fejlesztésekből, ennek egyik példája és következménye a merényis részleg.

„Aggodalmukat fejezzük ki minden pszichiátriai osztály megszűnése, az ágyak számának csökkentése, átcsoportosítása miatt. Az utóbbi évek tapasztalata szerint az átcsoportosítandó ágyak többnyire megszűnést jelentettek, mivel a kórházak az így felszabaduló helyeket nem a pszichiátriai ellátásba forgatták vissza” – hangsúlyozta az elnök.

Bár Magyarországon a 100 ezer lakosra jutó pszichiátriai ágyak száma megfelel az uniós átlagnak, területi eloszlásukat tekintve aránytalanságot mutatnak. A kórházak nagy részében a körülmények messze elmaradnak az összehasonlítás szereplő országokéhoz képest.

„Aggódunk a humánerőforrás-utánpótlás miatt is, szükségesnek tartanánk a pszichiátriai rezidensképzés bővítését. Komoly gondot jelent a szakmából történő elvándorlás, amit sok esetben a munkakörülmények indokolnak” – szögezte le. Számításaik szerint jelenleg 600 pszichiáter praktizál az országban, ami nagyon kevés, legalább ezer szakemberre lenne szükség. Mindeközben pedig csak Skandináviában száz-kétszáz dolgozó magyar pszichiáterről tudnak.

„Évek óta javasoljuk más európai országokhoz hasonlóan egy specifikus elme-egészségügyi törvény szükségességének mérlegelését, amely mind a rászorulók, mind az ellátás minden szintjén a dolgozók biztonságát is jelentené” – zárta a szervezet elnöke.

(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink